Tuesday, July 26, 2016

Η ΚΑΤΗΧΗΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΚΑΙ Η ΑΥΤΟΜΕΜΨΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΓΟΡΤΥΝΟΣ


Η ΚΑΤΗΧΗΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΚΑΙ Η ΑΥΤΟΜΕΜΨΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΓΟΡΤΥΝΟΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Γράφει σε κήρυγμά του ο Σεβ. Μητροπολίτης Γόρτυνος κ. Ιερεμίας:

“Το κακό είναι ότι ο λαός μας σήμερα, οι περισσότεροι τουλάχιστον, δεν γνωρίζουν τα δόγματα της πίστης μας. Ο λαός σήμερα δεν ξέρει την πίστη του. Δεν ξέρει να πεί λίγα λόγια για την Αγία Τριάδα, τον Θεό του, για την Θεοτόκο, που ο λόγος γι᾽ Αυτήν είναι η κεφαλή όλων των δογμάτων, όπως το λέμε στους Χαιρετισμούς, «χαίρε των δογμάτων αυτού (=του Χριστού) το κεφάλαιον». Δεν ξέρει ο λαός μας σήμερα για τα ιερά Μυστήρια ή για να πεί κάτι για την ζωή μετά τον θάνατο, τι είναι ο γλυκός Παράδεισος και τι είναι η φρικτή κόλαση.

Προσωπικά το θέμα αυτό, το ότι δηλαδή ο λαός μας είναι ακατήχητος στην πίστη του, με θλίβει κατάκαρδα. Και προσωπικά αισθάνομαι τον εαυτό μου ως αποτυχημένο Επίσκοπο· γιατί μία δεκαετία ως Ποιμενάρχης σας δεν σας έδωσα ούτε τα βασικά της πίστης μας. Σας ζητώ συγγνώμη γι᾽ αυτό, που είναι το πιο σοβαρό, αλλά θέλω, στο εξής τα κηρύγματά μου σε σας να είναι σχετικά με την ορθόδοξη πίστη και τα βιώματα της πίστης αυτής στην ζωή και την θεία λατρεία. Ο,τι δεν έκανα μέχρι τώρα στο σοβαρό αυτό θέμα, θέλω να το κάνω από τώρα και πέρα. Σας ανακοινώνω ότι την περίοδο αυτή γράφω το Ημερολόγιο του ερχομένου έτους 2017 που, σε τύπο ερωταπαντήσεων, θα έχει όλη την πίστη μας. Από τώρα σας το λέω και σας παρακαλώ να το πάρετε όταν εκδοθεί και να το διαβάσετε. Γιατί πρέπει να φροντίζω για σας να είστε δεδιδαγμένοι στην πίστη μας, την όμορφη και ζωντανή πίστη, αυτή που βγάζει αγίους.”

Πολύ συγκινητικό κείμενο. Καταρχήν επειδή είναι γραμμένο με πολλή ταπείνωση και αυτομεμψία. Ενώ ο Σεβ. Γόρτυνος είναι ο ιεράρχης που κατηχεί το ποίμνιο της Μητροπόλεως του περισσότερο συστηματικά από οποιονδήποτε άλλο επίσκοπο της Ορθοδοξίας, έχει την αυτομεμψία να λέγει ότι είναι ένας αποτυχημένος επίσκοπος επειδή δεν κατήχησε το ποίμνιό του.!!!

Θα είμαστε ευτυχείς, Σεβασμιότατε, αν όλοι οι επίσκοποι της Ορθοδοξίας κατηχούσαν το λαό του Θεού με τον συστηματικό τρόπο που τον κατηχείτε εσείς και προπαντός αν κατηχούσαν το λαό του Θεού ορθόδοξα όπως κάνετε εσείς. Πόσοι άλλοι επίσκοποι μιλούν για τις αιρέσεις και δη τον Παπισμό και τον Οικουμενισμό και μάλιστα τόσο τακτικά και με τόση σαφήνεια;

Ο Χριστός ας ανταμείψει την ευσυνειδησία και την αυτομεμψία σας.

No comments:

Post a Comment