Tuesday, July 19, 2016

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΑΠΟΣΤΑΣΙΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ


Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΑΠΟΣΤΑΣΙΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Σε ευχαριστήρια επιστολή του προς την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Κρήτης ο Παναγιότατος Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος λέγει μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα:

“Ούτω, λαβόντες πείραν άπαντες ομού οι συνελθόντες, ημείς τε και υμείς, η σεβασμία Ιεραρχία της Κρήτης και ο ευλογημένος κλήρος και λαός αυτής, και οι μετασχόντες Μακαριώτατοι αδελφοί Προκαθήμενοι των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών και οι συν αυτοίς Ιερώτατοι Ιεράρχαι, του μυστηρίου της Εκκλησίας, διετυπώσαμεν διά των Συνοδικών αποφάσεων εις γλώσσαν σύγχρονον και εις όρους κατανοητούς εις τον ανθρώπινον νουν τα όσα παρελάβομεν παρά των θεοφόρων Πατέρων ημών, οικοδομήσαντες επί του θεμελίου αυτών.”

Ας μη σχολιάσουμε το αστήρικτο των ισχυρισμών του Παναγιότατου. Ειλικρινά χρειάζονται μεγατόνοι αλλοτρίωσης του φρονήματος ενός Πρωθιεράρχη για να προβαίνει σε τέτοιους ισχυρισμούς.

Ας διερωτηθούμε μόνον γιατί ο Παναγιότατος προβαίνει στον εξωφρενικό αυτό ισχυρισμό.

Το κάνει επειδή το πιστεύει; Αν το κάνει επειδή το πιστεύει ισχύει το γνωστό Αγγλικό ρητό “Whoever believes that can believe anything”. Σημαίνει ότι δίνει διαβεβαιώσεις για πράγματα που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την πραγματικότητα.

Υπάρχει φυσικα και η άλλη εκδοχή. Γνωρίζει ότι η Σύνοδος της Κρήτης είναι στην ουσία της αντιπατερική και ως προς τη συγκρότηση και ως προς τη λειτουργία και προπαντός ως προς τις αποφάσεις της. Γι’ αυτό προπαγανδιστικά αποπειράται να δημιουργήσει θετικές εντυπώσεις στους αφελείς και σε όσους αγνοούν τα στοιχειώδη.

Εις εκατέραν των περιπτώσεων ο Παναγιότατος δείχνει το βαθμό της αποστασίας του από την πραγματικότητα και την ορθόδοξη θεολογία.

No comments:

Post a Comment