Thursday, June 16, 2016

ΕΘΝΟΦΥΛΕΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΣΥΝΟΔΟΣ


ΕΘΝΟΦΥΛΕΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΣΥΝΟΔΟΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Το θέμα του εθνοφυλετισμού συζητείται ευρύτατα εξαιτίας της αποχής των Εκκλησιών Ρωσίας, Αντιόχειας, Βουλγαρίας και Γεωργίας από τις εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.

Είναι όντως εθνοφυλετικά τα κριτήρια της αποχής των εν λόγω τεσσάρων Εκκλησιών από τις εργασίες της Συνόδου;

Καταρχήν να τονίσουμε ότι είναι παράλογο και άδικο να ταυτίζουμε τα ελατήρια των τεσσάρων Εκκλησιών.

Τα Πατριαρχεία της Βουλγαρίας και της Γεωργίας είναι παραδοσιακές -με την όλη σημασία του όρου- Εκκλησίες. Δεν συμμετέχουν στο ΠΣΕ παρόλον ότι οι άλλες δώδεκα Εκκλησίες είναι ενεργά πλήρη μέλη του. Η Εκκλησία μάλιστα της Βουλγαρίας δεν μετέχει καν στο Διάλογο με τους Παπικούς. Είναι τελείως αυθαίρετο και άδικο να αποδίδονται σ’ αυτές τις δύο Εκκλησίες εθνοφυλετικά κριτήρια για την αποχή τους από τις εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου. Η στάση τους υπαγορεύεται από την πίστη τους ότι η Εκκλησία είναι Μία και αδιαίρετη και ως εκ τούτου δεν τους εκφράζουν τα κείμενα της ε΄ Προσυνοδικής Διάσκεψης που προσδίδουν εκκλησιαστικότητα στους αιρετικούς.

Η Εκκλησία της Ρωσίας -δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία- απέχει λόγω φιλοπρωτείας και εθνοφυλετισμού. Δεν έχει κανένα πρόβλημα με τον Οικουμενισμό. Το Πατριαρχείο Μόσχας συναγωνίζεται αγρίως το Οικουμενικό Πατριαρχείο σε οικουμενιστικά αίσχη. Πριν λίγες βδομάδες ο Ρώσος Πατριάρχης υπέγραψε κοινή οικουμενιστική διακήρυξη με τον Πάπα Φραγκίσκο και ετοιμάζεται σε λίγους μήνες να διοργανώσει οικουμενιστικές ασχημίες με τους Ευαγγελικούς Προτεστάντες. Συμμετέχει στο ΠΣΕ και υπογράφει χωρίς κανένα ενδοιασμό τις αιρετικές αποφάσεις του ενώ το πήγαινε έλα των Ρώσων κορυφαίων εκκλησιαστικών αντιπροσώπων στο Βατικανό δίνει και παίρνει.

Το Πατριαρχείο Αντιοχείας έχει τα δικά του εθνοφυλετικά Παναραβικά παραληρήματα και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι -εξαιτίας της έκρυθμης πολιτικής συγκυρίας στη Μέση Ανατολή- είναι όργανο της Ρωσίας. Εκτός αυτού η Εκκλησία της Αντιοχείας είναι η πιο οικουμενιστική Εκκλησία της Ορθοδοξίας που υπερακοντίζει σε οικουμενιστικές ασχημίες όλες τις άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες. Εφαρμόζει διακοινωνία με Συροιακωβίτες, Ουνίτες και  Παπικούς. Θα ήταν κυριολεκτικά αστείο να τις αποδώσουμε ενδιαφέρον για την πίστη εξαιτίας της αποχής της από τις εργασίες της Συνόδου.

Ερώτηση: Αποκλείεται η Μόσχα να εκμεταλλεύτηκε το άδολο ενδιαφέρον για την πίστη μας και να ενέπλεξε στους σχεδιασμούς της τις Εκκλησίες της Γεωργίας και της Βουλγαρίας; Οχι! είναι η απάντηση, δεν αποκλείεται. Αν, όμως, συνέβηκε αυτό οι οικουμενιστές ας αναζητήσουν τις ευθύνες στον εαυτό τους επειδή ο οικουμενιστικός οίστρος τους άφησε περιθώριο στο Πατριαρχείο Μόσχας να διεμβολίσει άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες με αγαθά κίνητρα.

No comments:

Post a Comment