Thursday, June 23, 2016

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΕΞΗΓΕΙ ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΟΔΟ


ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΕΜΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΝΑ ΑΠΕΧΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Διαβάσαμε στη “Ρομφαία”:

“Εμμένει το Πατριαρχείο Γεωργίας στην απόφασή του να μην παρευρεθεί στην Κρήτη, ούτε καν στο συλλείτουργο των Προκαθημένων.

Στην επιστολή που φέρνει στη δημοσιότητα η Romfea.gr, το Πατριαρχείο αναφέρεται στους λόγους της άρνησης οι οποίοι οπως υπογραμμίζουν ειναι καθαρά δογματικοί και δεν εξυπηρετούν πολιτικές ή άλλες σκοπιμότητες.

Τονίζουν μάλιστα πως η Εκκλησία της Γεωργίας είχε μεν ψηφίσει πως θα μετέχει ελπίζοντας ωστόσο πως μέχρι τότε θα είχαν γίνει δεκτές οι ενστάσεις της πάνω στα κείμενα.

Εφόσον αυτά δεν έγιναν δεκτά γι’ αυτό και επιμένει στην άρνηση να μετάσχει στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο.”

Η Εκκλησία της Γεωργίας είναι σαφής και δεν επιτρέπεται σε κανένα να διαμφισβητεί τις προθέσεις της. Η αποχή της από τις εργασίες της Μεγάλης Συνόδου εδράζεται αποκλειστικά σε ορθόδοξα κριτήρια.

Βασικές ήταν και παραμένουν οι διαφωνίες της τόσο για το κείμενο που αφορά το μυστήριο του γάμου όσο και για το κείμενο που αφορά τις σχέσεις της Ορθοδοξίας με τους ετεροδόξους. Αφού οι εισηγήσεις της για τροπολογία των δύο αυτών κειμένων δεν εισακούστηκαν η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Γεωργίας αποφάσισε να απόσχει των εργασιών της Μεγάλης Συνόδου.

Η Εκκλησία της Γεωργίας -ως γνωστόν- δεν μετέχει στο ΠΣΕ (Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών -γράφε αιρέσεων-) και είναι γενικά όπως και η Εκκλησία της Βουλγαρίας μια παραδοσιακή Εκκλησία.

Η αποχή της από τις εργασίες της Μεγάλης Συνόδου είναι καρπός της συνεπούς προσήλωσής της στις αρχές της πίστης μας.

Ιδού το κείμενο της επιστολής που έστειλε προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο ο Πατριάρχης της Εκκλησίας της Γεωργίας κ. Ηλίας:




No comments:

Post a Comment