Monday, May 16, 2016

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ ΣΤΟ ΜΑΝΧΑΤΑΝ


ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ ΣΤΟ ΜΑΝΧΑΤΑΝ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Μετά από πολύ καιρό εκκλησιάστηκα στον Ιερό Ναό του Αγίου Ελευθερίου στο Μανχάταν όπου ιερουργεί ο π. Αθανάσιος Δήμου ένας ηλικιωμένος ευλαβής κληρικός με πολύ φόβο Θεού.

Το εκκλησίασμα καμιά σαρανταριά ψυχές. Σ' όλες τις κοινότητές μας μετά το Πάσχα αραιώνει το εκκλησίασμα. Πολλοί από πιστούς δεύτερης γενεάς ομογενείς. Έψαλλε ο κ. Γιώργος που είχαμε εδώ στην Αγία Αικατερίνη στην Αστόρια. Όλα πολύ κατανυκτικά, με απαλό φωτισμό, η εκκλησία αγιογραφημένη με Βυζαντινές τοιχογραφίες και Βυζαντινές φορητές εικόνες.

Όλα γίνονταν ευσχημόνως και κατά τάξη. Οι δύο νεωκόροι που βοηθούσαν στο ιερό με το ράσο τους όπως και ο ψάλτης ο κ. Γιώργος.

Πραγματικά αναπαύεται η ψυχή του ανθρώπου όταν εκκλησιάζεται στον Άγιο Ελευθέριο.

Το Α και το Ω μιας ενορίας είναι ο ιερέας. Αν είναι άνθρωπος με φόβο Θεού θα δώσει σε όλα γύρω του τον σωστό τόνο. Αν λείπει αυτός ο φόβος του Θεού όλα είναι προβληματικά.

Η τέλεση της Θείας Λειτουργίας ήταν ταπεινή και κατανυκτική, το κήρυγμα και στις δύο γλώσσες, όπως και η ψαλμωδία.

Ο π. Αθανάσιος Δήμου προσφώνησε τα κατηχητόπουλα και τους έδωσε τις πατρικές νουθεσίες του για το καλοκαίρι. Συγκινεί πολύ ο καλός κληρικός με τη στοργή που δείχνει προς τα μικρά παιδιά. 

Είναι τόσο πηγαίος και αληθινός. Δεν κάνει τίποτα από επιτήδευση. Παρόλον ότι έχει πολλά προβλήματα υγείας και είναι προχωρημένης ηλικίας τελεί τα πάντα όπως πρέπει όσον κι αν δυσκολεύεται. Μακάρι να είχαμε πολλούς λειτουργούς όπως τον π. Αθανάσιο Δήμου.

No comments:

Post a Comment