Tuesday, May 17, 2016

ΠΟΥ ΔΙΑΦΩΝΗΣΑΝ ΟΙ ΕΠΙΣΚΟΠΟΙ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ;


ΠΟΥ ΔΙΑΦΩΝΗΣΑΝ ΟΙ ΕΠΙΣΚΟΠΟΙ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ;

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Ο Θεοφιλέστατος επίσκοπος Καρπασίας κ. Χριστοφόρος, σε πρόσφατο άρθρο του που επιγράφεται “ΕΚΚΛΗΣΙΑ ἤ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ
ΜΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ”, καθιστά σαφές ότι δεν αποδέχεται τον όρο Εκκλησίες για τις διάφορες αιρέσεις (Παπισμό, Προτεσταντισμό, Μονοφυσίτες κτλ.).

Με αυτά τα δεδομένα απορούμε γιατί υπήρξε διχογνωμία στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κύπρου αναφορικά με τη στάση που θα τηρήσει η Εκκλησία της Κύπρου στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο.

Αφού ο Θεοφιλέστατος Καρπασίας αρνείται να προσδώσει εκκλησιαστικότητα στους αιρετικούς σημαίνει ότι απορρίπτει το κακόδοξο κείμενο της ε΄ Προσυνοδικής Διάσκεψης που αναγνωρίζει τις αιρέσεις -ή τουλάχιστον ορισμένες από αυτές- ως Εκκλησίες.

Πού επομένως υπήρξε διαφωνία στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κύπρου, αφού ο  Θεοφιλέστατος Καρπασίας φέρεται να συντάχθηκε με τη μερίδα των επισκόπων που πλειοψήφισαν στη Σύνοδο; Αν όλοι οι επίσκοποι της Εκκλησίας της Κύπρου συμφωνούν ότι δεν πρέπει να δοθεί εκκλησιαστικότητα στους αιρετικούς, πού διαφώνησαν και για ποια θέματα καταγράφτηκε η διαφωνία της μειοψηφίας στα πρακτικά της σύνοδου; Για ποιο λόγο εξακολουθεί να επικρατεί το απόρρητο για τις αποφάσεις της συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου και να μένει έτσι στο σκοτάδι το πλήρωμα της Εκκλησίας;

No comments:

Post a Comment