Friday, April 22, 2016

Η ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΣΧΙΣΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ


Η ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΣΧΙΣΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Γράφει ο κ. Αιμίλιος Πολυγένης στη “Ρομφαία” για τις συνομιλίες που διεξήχθησαν μεταξύ της τριμελούς αντιπροσωπείας ιεραρχών του Οικουμενικού Θρόνου και της παλαιάς αδελφότητας της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου:

“Ολοκληρώθηκαν πριν από λίγα λεπτά η συνομιλίες της τριμελούς Εξαρχίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την παλαιά αδελφότητα της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου, σχετικά με το Εσφιγμενίτικο ζήτημα που αποκάλυψε χθες η ROMFEA.GR .

Η Εξαρχία που έφτασε στο Άγιον Όρος, αποτελείται από τον Μητροπολίτη Μιλήτου κ. Απόστολο, Ανδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιο και Σηλυβρίας Μάξιμο.

Πληροφορίες της Romfea.gr αναφέρουν ότι ένας εκ των Ιεραρχών της Εξαρχίας μεταξύ άλλων ανέφερε: «Οι συνομιλίες είναι θετικές, παρόλα αυτά συνεχίζονται με προσευχή και σοβαρότητα».

Επίσης οι πληροφορίες αναφέρουν πως αύριο, Παρασκευή 22 Απριλίου θα συγκληθεί άτυπη Διπλή Ιερά Σύναξη στην οποία θα ενημερωθούν οι Ηγούμενοι των Ιερών Μονών του Αγίου Όρους, σχετικά με το ζήτημα και την εξέλιξη των συνομιλιών.

Αγιορείτες μιλώντας στην Romfea.gr ανέφεραν ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν αύριο δεν μπορούν να θεωρηθούν τελικές, παρόλα αυτά θα είναι η αρχή πολλών εξελίξεων.”

Και πάλιν:

“Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 22 Απριλίου 2016 στις Καρυές, η Διπλή Ιερά Σύναξη των Αγίων Καθηγουμένων και Αντιπροσώπων του Αγίου Όρους, με την τριμελή Εξαρχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Η Σύναξη η οποία πραγματοποιήθηκε σε θετικό και ζεστό κλίμα, αφορούσε το χρονίζων πρόβλημα της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου.

Πληροφορίες της Romfea.gr αναφέρουν ότι μέσα σε κλίμα αγάπης και κατανοήσεως, αποφασίστηκε ομοφώνως η περαιτέρω διαβούλευση με την παλαιά Αδελφότητα της Μονής Εσφιγμένου για την επίλυση του ζητήματος.

Τέλος τα επόμενα βήματα για την προσέγγιση του ζητήματος, επαφίεται στη σοφία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Αγίας και Ιεράς Συνόδου.”

Παρόλον ότι τα δημοσιεύματα δεν υπεισέρχονται σε λεπτομέρειες έχει διαρρεύσει από άλλες πηγές ότι υπάρχουν δύο προτάσεις. 

Η μία αφορά την εξουθένωση της παλαιάς αδελφότητας με την απαίτηση να ζητήσει συγγνώμη, με την αντικατάσταση του ηγουμένου Μεθοδίου και με την παράδοση της Μονής στον Πατριάρχη τον οποίο θα υποχρεωθεί η Μονή να μνημονεύει και ο νυν ηγούμενός της Μεθόδιος να συλλειτουργήσει μαζί του.

Η άλλη πρόταση είναι αυτή του Σεβ. Αδριανουπόλεως Αμφιλοχίου ο οποίος αρκείται στην απομάκρυνση της παλαιάς αδελφότητας από το σχίσμα και από την κοινωνία με σχισματικούς ενώ η παλαιά αδελφότητα θα συνεχίσει εντός της Εκκλησίας και του Αγίου Όρους να έχει τις αντιρρήσεις της για τον Οικουμενισμό.

Αν θέλουμε να αρθεί το σχίσμα οίκοθεν νοείται ότι δεν πρέπει να γίνει προσπάθεια να εξουθενωθεί η παλαιά αδελφότητα.

Μακάρι να φωτίσει ο Θεός τους Εσφιγμενίτες να απομακρυνθούν από το σχίσμα και σε όλα τα άλλα πρέπει να οικονομηθούν τουλάχιστον αν φοβόμαστε το Θεό και αν συνειδητοποιούμε πόσο μεγάλη αμαρτία είναι το σχίσμα και πόση χαρά θα προξενήσει στον Ουρανό η άρση του.

No comments:

Post a Comment