Monday, April 18, 2016

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΣΥΝΟΔΟ


ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΣΥΝΟΔΟ

Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Την περασμένη Τετάρτη παρεβρέθηκα στον καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας για την Προηγιασμένη Λειτουργία.

Μετά το πέρας της έγινε ομιλία για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο στην κοινοτική αίθουσα του ναού από τον Αρχιμανδρίτη Ναθαναήλ Συμεωνίδη. Επακολούθησε μακρά συζήτηση με δεκάδες παρεμβάσεις από το ακροατήριο.

Λυπάμαι να παρατηρήσω ότι η ομιλία του π. Ναθαναήλ ήταν κατά το 50% εκτός θέματος και δεν μας διαφώτισε αναφορικά με τη θεματολογία και τα ουσιαστικά προβλήματα που θα αναφυούν στη Σύνοδο. Ακούσαμε για τη διένεξη για τα αποχωρητήρια του ναού της Αγίας Ειρήνης στην Κωνσταντινούπολη, συζητήσαμε επί μακρόν για τον εθνοφυλετισμό αλλά ποια είναι η θεματολογία της Συνόδου και ποια είναι τα επίμαχα σημεία για τα οποία θα υπάρξουν έριδες στη Σύνοδο δεν ακούσαμε τίποτα.

Ως εκ τούτου και η συζήτηση που επακολούθησε ήταν σχεδόν εξ ολοκλήρου εκτός θέματος. Για να μη νομιστεί ότι υπερβάλλω αναφέρω ότι μεταξύ άλλων συζητούσαμε αν πρέπει η Θεία Λειτουργία να τελείται στα Αγγλικά ή στα Ελληνικά και αν πρέπει να υπάρχει ή όχι η Ελληνική σημαία στις εκκλησίες μας.!!! Τώρα πώς στην ευχή σχετίζονται αυτά τα θέματα με την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο δύσκολα μπορεί κάποιος να αντιληφθεί.


Αφού, όμως, εξετράπη η συζήτηση σε άλλα θέματα καλόν είναι να καταθέσουμε τα ακόλουθα. Η Ελληνική Σημαία και η Ελληνική γλώσσα ούτε διώχνουν ούτε προσκαλούν κάποιους στην Εκκλησία. Θέλετε απόδειξη; 

Ως γνωστόν τα μοναστήρια του Γέροντα Εφραίμ της Αριζόνας έχουν γίνει ο πόλος έλξεως χιλιάδων αλλόθρησκων και ετερόδοξων στην Ορθοδοξία παρόλον ότι έχουν αναρτημένη την Ελληνική σημαία και παρόλον ότι οι Ακολουθίες τελούνται εξ ολοκλήρου στα Ελληνικά. Αυτό που οδηγεί ψυχές στην Ορθοδοξία δεν είναι ούτε η σημαία, ούτε η γλώσσα αλλά η αρετή των μοναστών και το αγωνιστικό τους φρόνημα. Αυτά ας αποκτήσουμε όλοι και ιδιαίτερα οι ποιμένες μας και όλα τα άλλα θα ακολουθήσουν.

1 comment: