Thursday, April 14, 2016

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ, ΑΡΧΙΜ. ΙΩΗΛ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΦΩΣ, ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ, (ΑΡΘΡΑ ΚΑΙ ΟΜΙΛΙΕΣ)


ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ
_________

Αρχιμ. Ιωήλ Νικολάου, Φως, αλήθεια και ζωή (Άρθρα και ομιλίες), έκδοση Ι. Ν. Αγίου Νεκταρίου, Πρέβεζα 2016, σσ. 115.

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Υπάρχουν βιβλία, που σαν τα φυλλομετράς αναρωτιέσαι βάσιμα αν έπρεπε να κοπούν τόσα δέντρα στη Φινλανδία, ή αν έπρεπε να πάει χαμένο τόσα λίτρα μελάνι… Αυτό δεν συμβαίνει, ούτε κατά διάνοιαν, με το παρόν βιβλίο. Σύντομος, σαφής και περιεκτικός, όπως μας έχει συνηθίσει, ο λόγος του π. Ιωήλ. Όμως, από την άλλη, ενώ δεν τον κατατρύχει η αμετροέπεια ή ο πλατυασμός τα κείμενά του δεν απευθύνονται αποκλειστικά σε άτομα περιορισμένης μορφώσεως αλλά αγκαλιάζουν όλο το κοινωνικό φάσμα, όντας προσιτά και ενδιαφέροντα σε όλους όσοι στοχεύουν στην σωτηρία την εν Χριστώ Ιησού. 

Στις σελίδες του μετά χείρας πονήματος βλέπουμε να παρελαύνουν διάφορα κείμενα, όπως Βιοι Αγίων, παλαιών αλλά και σημερινών, και να θίγονται θέματα που άπτονται της χορείας των αρετών. Δεν λείπουν όμως κι άλλα θέματα όπως αναφορές σε προσκυνήματα. Το βιβλίο προλογίζει με θερμό πρόλογο ο επιχώριος επίσκοπος Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβάζης κ. Χρυσόστομος. 


Ιδιαίτερη χάρη προσδίδει στο βιβλίο το γεγονός ότι τα μηνύματα του σύγγραφέα δίδονται με τρόπο ευθύ, σαφή, περιεκτικό και ξεκάθαρο, με αμεσότητα που εκπλήττει, χωρίς την παραμικρή προσπάθεια να καταπλήξει τον αναγνώστη. Γράφει σεμνά, απλά και επί της ουσίας. Οπωσδήποτε δεν πρεπει να παραλειφθεί η αναφορά στο γεγονός ότι όλα τα έξοδα στοχεύουν στην αποπεράτωση του ιερού ναού του αν Αγίοις Πατρός ημών Νεκταρίου, στον οποιο ο συγγραφέας είναι εφημέριος. Ακόμα ένας λόγος για να το συστήσουμε ενθέρμως στους φίλους αναγνώστες.

No comments:

Post a Comment