Tuesday, April 26, 2016

ΠΟΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΜΟΝΕΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ



ΠΟΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΜΟΝΕΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Στις επιστολές που έστειλαν στην Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους οι Μονές Γρηγορίου Ξηροποτάμου, Καρακάλλου, Φιλοθέου, Ζωγράφου και Κουτλουμουσίου κάνουν πολλές οξυδερκείς και πολύ θεολογικές παρατηρήσεις αναφορικά με τα κείμενα της ε΄ Προσυνοδικής Διάσκεψης που προωθήθηκαν για να εγκριθούν από την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Κρήτης.

Συνοπτική περίληψη αυτών των σημείων διαβάσαμε στο ιστολόγιο “Κατάνυξις”:

“* Η Συνοδικότητα της Εκκλησίας υπονομεύεται και προωθείται η θεολογογική υποστηρικτική της υπεροχής (λόγω της περιορισμένης συμμετοχής των επισκόπων  ενώ  δίδεται υπερβολική εξουσία  στους  πρωτεύοντες κάθε Τοπικής Εκκλησίας)
* Υπάρχει απαράδεκτη ασάφεια στα προ-συνοδικά κείμενα γενικώς, επιτρέποντας ερμηνείες που αποκλίνουν από το ορθόδοξο δόγμα.
* Δεν υπάρχει η θεμελιώδης βάση  διαλόγων με θέμα «την πίστη και την παράδοση της αρχαίας Εκκλησίας και των επτά Οικουμενικών Συνόδων,» έτσι ώστε να εμφανίζεται στην  μετέπειτα ιστορία της Ορθόδοξης Εκκλησίας να λείπει κάποιο «κομμάτι» ή να μην υπάρχει φυσική συνέχεια .
*Υπάρχει προσπάθεια από κάποιους να αποκτήσουν πανορθόδοξη επιβεβαίωση με εντελώς απαράδεκτα κείμενα από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών.
* Εμφανίζεται η απαράδεκτη εφαρμογή του όρου «εκκλησία» σε σχίσματα και αιρέσεις.
Υπάρχουν μέχρι σήμερα αρκετές ενστάσεις από πολλές εκκλησίες και Ιεράρχες τελικά για τον στόχο αυτής της Πανορθοδόξου Συνόδου, η οποία συγκαλείται σε χαλεπούς καιρούς. Το δόγμα που «κυριαρχεί στην ατμόσφαιρα» πριν την σύγκλιση της δεν προδικάζει μελλοντικά ορθά αποτελέσματα και «ερμηνείες».

Πολύ εύστοχες παρατηρήσεις οι οποίες ελπίζουμε ότι θα τύχουν της καθολικής έγκρισης των Μονών του Αγίου Όρους και στη συνέχεια θα γίνουν φωτεινή πυξίδα για τις εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι όλες οι Μονές του Αγίου Όρους θα τηρήσουν ομολογιακή στάση και δεν θα απογοητεύσουν τους πιστούς που προσβλέπουν στο Άγιον Όρος σαν την ακρόπολη της Ορθοδοξίας.

No comments:

Post a Comment