Saturday, April 23, 2016

ΑΞΙΟΣ ΤΩΝ ΠΙΟ ΘΕΡΜΩΝ ΜΑΣ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΩΝ Ο ΣΕΒ. ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ


ΑΞΙΟΣ ΤΩΝ ΠΙΟ ΘΕΡΜΩΝ ΜΑΣ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΩΝ Ο ΣΕΒ. ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Ο Σεβ. Φλωρίνης Θεόκλητος σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Flash της Δ. Μακεδονίας (15.4.ε.έ.) μίλησε για το καυτό θέμα των ημερών μας, ήγουν για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο. Ο Σεβασμιώτατος τόνισε πρώτα απ' όλα ότι έπρεπε να τεθούν ενώπιον της Συνόδου πιο σοβαρά θέματα. 

Για το επίμαχο κείμενο 6, που ουσιαστικά προσδίδει εκκλησιαστικότητα στις αιρέσεις, ο Σεβασμιώτατος ήταν αρκούντως σαφής και ξεκάθαρος στη θέση του: «Οι άλλες Ομολογίες να μην ονομάζονται «Εκκλησίες», διακήρυξε με σαφή τρόπο, που δεν επιδέχεται αμφισημίες και μασημένα λόγια. «Αυτό αντιβαίνει στο Σύμβολο της πίστεως». Δεν ονόμασε αιρέσεις τους Παπικούς και τους Προτεστάντες και τους λοιπούς, αλλά το ότι τους τοποθέτησε εκεί που πρέπει, δηλαδή ΕΚΤΟΣ Εκκλησίας είναι σημαντικό και μπορούμε να το επικροτήσουμε ανενδοιάστως. 

Τοποθετήθηκε επίσης υπέρ της εισηγήσεως της Εκκλησίας της Σερβίας για την αναγνώριση των Συνόδων που δικαίωσαν τον Μέγα Φώτιο και τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά ως Οικουμενικών. Αυτή η αναγνώριση θα διέλυε σαν ιστό αράχνης κάθε προσπάθεια να μετατραπεί ο αιρετικός Παπισμός σε «αδελφή Εκκλησία της πρεσβυτέρας Ρώμης», όπως επιδιώκουν εμμανώς κι επιμόνως οι θιασώτες του Μπαλαμάντ. 

Μια άλλη σωστή τοποθέτηση του Σεβασμιώτατου Φλωρίνης είναι αυτή που αναφέρεται στο «περίφημο» 24+1 όσον αφορά τη συμμετοχή των τοπικών Εκκκλησιών στη Σύνοδο. Ο Σεβασμιώτατος τοποθετήται εναντίον αυτής της καινοφανούς πρακτικής και καλά κάνει. Όλοι οι επίσκοποι της Εκκλησίας έχουν θέση και λόγο στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο. Αυτό επιτάσσει και επιβάλλει η συνοδική παράδοση. Κάθε άλλη άποψη είναι εκ του πονηρού. Ο Σεβασμιώτατος φανερώνει, σε κάποιο άλλο σημείο της συνέντευξής του, το ποιόν του Παπισμού λέγοντας ότι ήμασταν ένα δέντρο κι αυτοί (δηλαδή οι Παπικοί) αποκόπηκαν. 


Τέτοιες επισκοπικές φωνές χρειαζόμαστε σήμερα, όταν πολλοί των αρχιερέων σιωπούν και άλλοι, όπως τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τους Σεβασμιώτατους Φθιώτιδος, Θεσσαλονίκης, Νέας Ιωνίας, Κορινθίας και Σιδηροκάστρου επικροτούν την επίσκεψη του αιρεσιάρχη του Βατικανού στην Ελλάδα.

No comments:

Post a Comment