Wednesday, March 30, 2016

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΡΙΧΝΕΙ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡ


Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΡΙΧΝΕΙ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Mετά την αποτυχία της διαμεσολαβητικής προσπάθειας του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου o Παναγιότατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος ρίχνει το προσωπικό του βάρος στην προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων των Πατριαρχείων Αντιοχείας και Ιεροσολύμων για την έριδα που προέκυψε για τη δικαιοδοσία του Κατάρ.

Προς τούτο προσκάλεσε για την Τετάρτη το απόγευμα τον Μακαριότατο Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη ή εκπροσώπους του για να παραστούν σε συνάντηση με τον ίδιο για να εξευρεθεί λύση του προβλήματος.

Ο Παναγιότατος είναι φυσικό να αγωνιά για την έκβαση του προβλήματος αφού σε περίπτωση που δεν λυθεί το θέμα η σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα.

Ο Πατριάρχης Αντιοχείας είναι σαφής. Είτε θα γίνουν δεκτοί οι όροι του, είτε αν δεν γίνουν δεκτοί δεν θα παραστεί στη Σύνοδο στην Κρήτη ούτε και θα υπογράψει τις αποφάσεις της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.

Άρα η στάση του θα προσκρούσει στην αρχή της ομοφωνίας βάσει της οποίας συμφωνήθηκε να λειτουργήσει η Αγία και Μεγάλη Συνοδος.

Θα εκπλαγούμε αν ο Πατριάρχης Αντιοχείας ανταποκριθεί στην πρόσκληση του Παναγιότατου. Θεωρούμε λίαν απίθανο να δεχτεί να μεταβεί αυτοπροσώπως. Αν αποστείλει αντιπροσώπους του θα τηρήσουν άτεγκτη στάση επειδή γνωρίζουν ότι είναι σε θέση να εκβιάσουν. Για τον Οικουμενικό Πατριάρχη η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος σημαίνει το παν αφού με αυτήν επιδιώκει να δικαιώσει τους οικουμενιστικούς του ακροβατισμούς και τις αξιώσεις του για το πρωτείο στην Ορθόδοξη Εκκλησία. 

Επομένως είναι φυσικό να δέχεται τον εκβιασμό της Εκκλησίας της Αντιοχείας και να ασκεί στη συνέχεια με τη σειρά του πίεση στην Εκκλησία των Ιεροσολύμων.

Η πιο πιθανή έκβαση της διαμάχης θα είναι να υποχωρήσει κατά κράτος -και μάλιστα με ταπεινωτικό τρόπο- το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η Εκκλησία των Ιεροσολύμων, αλλιώς η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος θα βρίσκεται κυριολεκτικά υπό  την ομηρία του Πατριάρχη Αντιοχείας.

No comments:

Post a Comment