Wednesday, March 16, 2016

ΓΕΝΝΑΙΑ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΕΩΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΣΕΒ. ΠΕΡΓΑΜΟΥ ΙΩΑΝΝΗ (ΖΗΖΙΟΥΛΑ)


ΓΕΝΝΑΙΑ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΕΩΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΣΕΒ. ΠΕΡΓΑΜΟΥ ΙΩΑΝΝΗ (ΖΗΖΙΟΥΛΑ)

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Πριν λίγο καιρό ο Σεβ. Ελευθερουπόλεως Χρυσόστομος κατήγγειλε ορισμένα παρατράγουδα που συνέβησαν στη Σύναξη των ιεραρχών του Οικουμενικού Θρόνου στην Κωνσταντινούπολη. Μεταξύ άλλων είχε αναφέρει ότι ο Σεβ. Περγάμου είχε υποτιμήσει τις θεοφόρους συνόδους του 1341 και του 1351 που δικαίωσαν τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά.

Ο Σεβ. Περγάμου ενοχλήθηκε από την παρέμβαση του Σεβ. Ελευθερουπόλεως και απάντησε με οργίλο ύφος. Με την απάντησή του, όμως, επιβεβαίωσε ότι όντως υποτιμά τις Αγίες Συνόδους που δικαίωσαν τον φωστήρα της Ορθοδοξίας Γρηγόριο Παλαμά, επειδή αρνείται ότι έχουν οικουμενικό κύρος. Διερωτόμαστε γιατί εξανέστη ο Σεβ. Περγάμου. Αφού με την επιστολή του επιβεβαιώνει ότι θεωρεί δευτέρας κλάσεως τις συνόδους αυτές επιβεβαιώνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις καταγγελίες του Σεβ. Ελευθερουπόλεως.

Όσο για τις αιτιάσεις της υποτίμησης απαξιούμε ακόμη και ασχοληθούμε. Σκοτιστήκαμε τι λέγουν και τι δεν λέγουν για το θέμα κάποιοι ακαδημαικοί δάσκαλοι αφού η συνείδηση της Εκκλησίας προσέδωσε οικουμενικό κύρος στις Συνόδους που ασχολήθηκαν με τον Ησυχασμό.

Αυτές είναι οι συνέπειες της αλιβανισίας. Αντί να μελετούν την παράδοση της Εκκλησίας για να διδαχθούν από αυτήν ορισμένοι ακαδημαικοί θεολόγοι τη μελετούν με πνεύμα αλαζονείας και δοκησισοφίας.

Αυτό που προβληματίζει σοβαρά είναι ότι ο Σεβ. Περγάμου τυγχάνει ο δεξιός θεολογικός βραχίονας της οικουμενιστικής πορείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου αλλά και η ψυχή της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.

Αλήθεια! Πώς να μην ανησυχούν οι πιστοί όταν οι πρωτεργάτες της σύγκλησης της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου εμφορούνται από τέτοιες πεποιθήσεις;

Θερμά και υικά συγχαίρουμε τον Σεβ. Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομο για το θάρρος να καταγγείλει πρώτος και μόνος από τους ιεράρχες που συμμετείχαν στη Σύναξη του Θρόνου τις εκτροπές του Σεβ. Περγάμου. Ας είναι βέβαιος ότι εμπνέει τους πιστούς.

Μετά από αυτά είναι επιβεβλημένο να γίνει ασμένως δεκτή η εισήγηση της Εκκλησίας της Σερβίας που απαιτεί να αναγνωριστούν ως οικουμενικές οι σύνοδοι που δικαίωσαν τον Μέγα Φώτιο και τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά.

No comments:

Post a Comment