Thursday, March 17, 2016

ΠΕΡΓΑΜΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ (ΖΗΖΙΟΥΛΑΣ) ΚΑΙ ΗΣΥΧΑΣΜΟΣ


ΠΕΡΓΑΜΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ (ΖΗΖΙΟΥΛΑΣ) ΚΑΙ ΗΣΥΧΑΣΜΟΣ

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Κατά την Σύναξη των αρχιερέων του Οικουμενικού Θρόνου τον παρελθόντα Αύγουστο εθίγη, από τον Μητροπολίτη Περγάμου, το θέμα του Ησυχασμού και των Συνόδων του 1341 και 1351 που δικαίωσαν τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά και την διδασκαλία του. Ο Σεβ. Ελευθερουπόλεως Χρυσόστομος, που συμμμετείχε στην εν λόγω Σύναξη, δεν δίστασε να ελέγξει τον Σεβ. Περγάμου Ιωάννη, διότι διέκρινε στους λόγους του υποτίμηση του Αγίου Πατρός, του κήρυκος της Χάριτος και του Φωτός. 

Στα γραφόμενα του απάντησε προσφάτως ο Σεβ. Περγάμου. Στην απάντησή του γράφει: «Αι αναφυείσαι διαφοραί μεταξύ Ορθοδόξου και Δυτικής Εκκλησίας παραμένουν δια πολλούς Ορθοδόξους σημαντικαί δι’ οιανδήποτε προσέγγισιν των δύο πλευρών. Η περί θείας χάριτος διδασκαλία εμφανίζει αποκλίσεις, αι οποίαι πρέπει να εξετασθούν». Πρωτίστως ερωτούμε τον Σεβ. Περγάμου: Πώς μιλά για Δυτική Εκκλησία τη στιγμή κατά την οποία ο Παπισμός εξέπεσε εδώ και χίλια χρόνια της αληθείας, λόγω του πλήθους των αιρετικών του διδασκαλιών; Η αίρεση ΔΕΝ είναι διαφορά αλλά χωρισμός από το Θεό (Άγιος Αγάθων). Αυτός ανήκει στους λίγους που ΔΕΝ θεωρούν ότι είναι σημαντικές οι διαφορές μας με τον Παπισμό; Σχετικά με τον Ησυχασμό και τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά αυτός εκφραζει την Ορθοδοξη διδασκαλία περί ουσιας και ενεργειών του Θεού, στηριζόμενος στην Παράδοση της Εκκλησίας. Είναι τυχαίο το ότι η μνήμη του μεταφέρθηκε από τις 14.11. στη Β΄Κυριακή των Νηστειών που θεωρείται Δεύτερη Κυριακή της Ορθοδοξίας; Η συνείδηση της Εκκλησίας αυτό πιστεύει και διακηρύττει από το 14ο αιώνα μέχρι και σήμερα. 

Γι' αυτό κι η Εκκλησία της Σερβίας ζήτησε να αναγνωρισθούν από την Πανορθόδοξη Σύνοδο σαν Οικουμενικές οι Σύνοδοι του 1341 και 1351. Ποιά σύνοδος, από το 1351 μέχρι και σήμερα, αμφισβήτησε τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά; Ποιος Άγιος της Εκκλησίας διατύπωσε το παραμικρό εναντίον της διδασκαλίας του; Αναμφισβητήτως όλος αυτός ο θόρυβος γίνεται μήπως και θίξουμε τον Παπισμό. Μήπως και χαλάσουμε τη μανέστρα των οικουμενιστικών σχεδιασμών.

No comments:

Post a Comment