Monday, March 28, 2016

Η ΣΟΒΑΡΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ κ. ΤΣΕΛΕΓΓΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ


Η ΣΟΒΑΡΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ κ. ΤΣΕΛΕΓΓΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Ο διαπρεπής Καθηγητής της Δογματικής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Δημήτριος Τσελεγγίδης έκανε μια θαυμάσια εισήγηση στην Ημερίδα, που επιγράφεται «Μπορεῖ μία Σύνοδος Ὀρθοδόξων νά προσδώσει ἐκκλησιαστικότητα στούς ἑτεροδόξους καί νά ὁριοθετήσει διαφορετικά τήν ἕως τώρα ταυτότητα τῆς Ἐκκλησίας;» και που χρήζει ιδιαίτερης μελέτης και προσοχής από όλους.

Στην κατάληξη της εισήγησής του περιλαμβάνεται και μια προειδοποίηση προς την Εκκλησία της Ελλάδος ότι το κείμενο για την ανακήρυξη της αυτονομίας που προωθείται για έγκριση από την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο εμπεριέχει μια σοβαρή παγίδα. Συγκεκριμένα αφήνει περιθώριο στο Οικουμενικό Πατριαρχείο να ανακηρύξει αυτόνομες τις Μητροπόλεις των Νέων Χωρών για να τις αποσπάσει διοικητικά από την Εκκλησία της Ελλάδος.

Η θέση αυτή του κ. Τσελεγγίδη χρειάζεται λεπτομερέστερη ανάλυση για να γίνει κατανοητή.

Παρακαλούμε θερμά τον σεβαστό Καθηγητή να δώσει περισσότερες και πιο αναλυτικές εξηγήσεις επειδή το θέμα που θίγει είναι υψίστης σπουδαιότητας και ενδιαφέρει όλους τα μέγιστα.

Αντιληφθήκαμε καλά τον κ. Καθηγητή; Αν το κείμενο για την αυτονομία εγκριθεί από την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο παρέχεται το δικαίωμα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο να ανακηρύξει αυθαίρετα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Εκκλησίας της Ελλάδος τις Μητροπόλεις των Νέων Χωρών σαν αυτόνομη Εκκλησία που θα υπάγεται στο ίδιο;

Θερμή μας παράκληση να επανέλθει ο κ. Τσελεγγίδης και να δώσει αναλυτικότερες εξηγήσεις.

No comments:

Post a Comment