Sunday, March 20, 2016

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΟΔΟ


ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΟΔΟ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Η νέα παρέμβαση του Σεβ. Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ιερόθεου συνοψίζει εύγλωττα τους στόχους που πρέπει να θέσει η Εκκλησία της Ελλάδος κατά τη διάρκεια των εργασιών της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.

Συμπερασματικά ο Σεβ. Ναυπάκτου θέτει ως στόχο να διασαφηνισθεί στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο:

"1.) Ότι η ενότητα της Εκκλησίας είναι δεδομένη και η αυτοσυνειδησία της είναι αποδεκτή και δεν αναζητείται.

2.) Δεν είναι αποδεκτη η βαπτισματική θεολογία ως βάση στους θεολογικούς διαλόγους.

3.) Να αντικατασταθεί ο όρος πρόσωπο με τον όρο άνθρωπος.

4.) Να μη θεωρηθεί ότι η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος είναι κατευθείαν συνέχεια της Ζ΄ Οικουμενικής Συνόδου με παραθεώρηση των Η΄ και Θ΄ Οικουμενικών Συνόδων.”

Αν οι στόχοι αυτοί επιδιωχθούν και τύχουν της έγκρισης της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου τότε η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος θα συγκαταριθμηθεί στις Αγίες Συνόδους της Εκκλησίας. Αν όχι θα συγκαταριθμηθεί στις ληστρικές.

Μεγάλες ελπίδες γεννά η νέα παρέμβαση του Μητροπολίτη Ναυπάκτου επειδή με τη διακρίνουσα τον Σεβασμιότατο κ. Ιερόθεο θεολογική επάρκεια και σαφήνεια γίνονται απολύτως συγκεκριμένα τα προβληματικά σημεία των κειμένων της ε΄ Προσυνοδικής Διάσκεψης, όπως γίνεται εξίσου σαφής η ανάγκη βελτίωσης που πρέπει να τύχουν ώστε να καταστούν άψογα κείμενα από ορθόδοξης σκοπιάς. 

Προσευχόμαστε οι θέσεις της νέας παρέμβασης του Σεβ. Ναυπακτου να τύχουν καταρχήν εγκρίσεως από την Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και στη συνέχεια να τύχουν αποδοχής από τις Ορθόδοξες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο.

Θερμά και υικά ευχαριστούμε τον άριστο θεολόγο και ανύστακτο φρουρό των αληθειών της πίστεως Σεβ. Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ιερόθεο για τον πρωταγωνιστικό ρόλο που ανέλαβε στα θέματα που αφορούν την Πανορθόδοξη Σύνοδο.

No comments:

Post a Comment