Tuesday, February 9, 2016

ΜΙΑ ΗΜΕΡΙΔΑ ΑΚΤΙΝΑ ΦΩΤΟΣ


ΜΙΑ ΗΜΕΡΙΔΑ ΑΚΤΙΝΑ ΦΩΤΟΣ

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Μετά τις αλλεπάλληλες, ήκιστα ενθαρρυντικές ειδήσεις των τελευταίων ημερών (κατ’ άνθρωπον λέγω) έρχεται μια, τη αληθεία, καλή και ενθαρρυντική  είδηση. Πρόκειται για τη Θεολογική Επιστημονική Ημερίδα που διοργανώνεται από τις μητροπόλεις Γλυφάδας, Πειραιώς, Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως και Κυθήρων. Θα πραγματοποιηθεί στις 26 Μαρτίου ε.έ. στο Στάδιο «Ειρήνης και Φιλίας» στον Πειραιά, στην αίθουσα «Μέλινα Μερκουρή». Σχετίζεται άμεσα με  τα τεκταινόμενα των τελευταίων ετών, αναφορικά με την «Μεγάλην Σύνοδον της Ορθοδόξου Εκκλησίας». 

Το βασικό και κύριο που μας χαροποιεί είναι 
α.) ότι επίσκοποι της Εκκλησίας, άξιοι καθ’ όλα του ονόματός τους (του ορθοτομείν τον λόγον της αληθείας) αποφάσισαν να τοποθετηθούν επί του φλέγοντος θέματος της Συνόδου και μάλιστα επί της θεματολογίας της. Οι επίσκοποι αυτοί, των οποίων οι μητροπόλεις επισήμως κι επωνύμως συνδιαργανώνουν την Ημερίδα, είναι: Γλυφάδας Παύλος, Κυθήρων Σεραφείμ, Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμίας και Πειραιώς Σεραφείμ. Δεν παραθεωρούμε, ούτε κατά διάνοιαν, την προσφορά και συνεισφορά του μητροπολίτου Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου, που θα είναι ένας των βασικών ομιλητών της Ημερίδος. 
β.) μας γεμίζει με αγαλλίαση επίσης η παρουσία ανθρώπων που έχουν λευκανθεί στον αντιοικουμενιστικό αγώνα, όπως του πρωτοπρεσβυτέρου π. Γεώργιου Μεταλλήνου και του πρωτοπρεσβυτέρου π. Θεοδώρου Ζήση. 
γ.) δεν μας διαφεύγει ποσώς η αγωνιστική παρουσία του διαπρεπούς καθηγητή του ΑΠΘ κ. Δημητρίου Τσελεγγίδη, που έδωσε ήδη δείγματα γραφής με τη νηφάλια και επιστημονικώς επαρκή κριτική του επί του θέματος, αλλά και των άλλων αξιόλογων ομιλήτων, κληρικών και λαϊκών. 

Αδελφοί και πατέρες. Χωρίς υπερβολήν «εκαρδιώσατε ημάς». Η πρωτοβουλία σας είναι αρκούντως ενθαρρυντική. Περιμένουμε εναγωνίως κι άλλους, βασικά επισκόπους, να τοποθετηθουν και να συστρατευθούν μαζι σας. Δεν είναι τώρα «καιρός του σιγάν» αλλά «καιρός του λαλείν». 

No comments:

Post a Comment