Sunday, February 21, 2016

ΟΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ “ΤΟ ΠΑΡΟΝ” ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΞΥΝΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΑΘΗΝΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ


ΟΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ “ΤΟ ΠΑΡΟΝ” ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΞΥΝΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΑΘΗΝΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Η εφημερίδα “Το παρόν”, με εμπεριστατωμένο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αναλύει τους λόγους για τους οποίους ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δεν παρέστη στις εργασίες της Συναξης των Προκαθημένων στο Σαμπεζύ.

Οι λόγοι που εκτίθενται στο ρεπορτάζ έχουν σχέση με την ωμή επέμβαση του Παναγιότατου στα εσωτερικά της Εκκλησίας της Ελλάδος για την πλήρωση του θρόνου Ιωαννίνων, τη χειροτονία του Σεβ. Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιου και την ανάθεση σ’ αυτόν το Γραφείου του Πατριαρχείου στην Αθήνα χωρίς τη συγκατάθεση του Αρχιεπισκόπου, την προσπάθεια του Πατριαρχείου να ανυψώσει σε Εξαρχία την αντιπροσώπευσή του στην Αθήνα χωρίς τη συγκατάθεση της Εκκλησίας της Ελλάδος και την πρόσκληση του Παναγιότατου στους Μητροπολίτες των Νέων Χωρών να συμμετάσχουν στη Σύναξη των ιεραχών του Θρόνου χωρίς να ζητηθεί η ευλογία του Μακαριότατου.

Οι πιο πάνω λόγοι είναι ασφαλώς πολύ σοβαροί και δικαιολογούν την απουσία του Μακαριότατου από τις εργασίες της Σύναξης των Προκαθημένων στο Σαμπεζύ. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος νιώθει την ευθύνη του υψηλού του αξιώματος και ενεργεί ανάλογα.

Αν, όμως, για θέματα δικαιοδοσίας και αυτοκεφάλου δικαιολογείται η ευαισθησία του Αρχιεπισκόπου αναμένουμε ότι ο Μακαριότατος θα δείξει μεγαλύτερη ευαισθησία για θέματα πίστεως.

Στην προσεχή Σύνοδο της Ιεραρχίας θα συζητηθεί η συμμετοχή της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο.

Ο Μακαριότατος έχει ήδη στα χέρια του τη γνωμοδότηση του διαπρεπούς Καθηγητή κ. Δημήτριου Τσελεγγίδη, τις επιστολές του σπουδαίου θεολόγου Μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιεροθέου και γνωρίζει ότι ορισμένες Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος διοργανώνουν Ημερίδα για να εκφράσουν την αποδοκιμασία τους για το θλιβερό κείμενο της ε΄Προσυνοδικής Διάσκεψης που αφορά τις σχέσεις της Ορθοδοξίας με τους ετερόδοξους.

Παρακαλούμε θερμά τον Μακαριότατο να ενεργήσει με το ίδιο συναίσθημα ευθύνης για το σοβαρό αυτό θέμα όπως έκανε για να προστατεύσει το Αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Ελλάδος.

No comments:

Post a Comment