Monday, February 1, 2016

ΕΚΚΟΣΜΙΚΕΥΣΗ. Η ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

  
ΕΚΚΟΣΜΙΚΕΥΣΗ. Η ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Του κ. Φώτη Αθανασίου
=====

Θα προσπαθήσω να αναλύσω με λίγα λόγια την εκκοσμίκευση στην Ορθόδοξη Εκκλησία σήμερα. Την αφορμή για να γράψω μου την έχει δώσει Αρχιερέας ο οποίος την ώρα της Θείας Λειτουργίας ασχολείτο με το κινητό του τηλέφωνο. 

Εκκοσμίκευση είναι μια παγκόσμια αντίληψη πραγμάτων, ένας τρόπος ζωής στον οποίο τα βασικά θέματα της ανθρώπινης ύπαρξης όπως οικογένεια, επιστήμη, επάγγελμα κ.τ.λ. δεν βασίζονται, αλλά ούτε έχουν κάποια σχέση με την πίστη.

Ο εκκοσμικευμένος χριστιανός δεν έχει την αγάπη του Κυρίου σαν κέντρο για το καθετί στην ζωή του, αλλά ζει την ζωή του σύμφωνα με το δικό του θέλημα, ασκώντας παράλληλα και τα θρησκευτικά του καθήκοντα με μικρότερη επιμέλεια.

Τα μυστήρια της Εκκλησίας δε δέχονται ούτε ορισμούς, ούτε περιορισμούς, ούτε αξιολόγηση. Δεν μπορούμε εμείς να τα διορθώσουμε, ούτε να τα τροποποιήσουμε. Τα μυστήρια χαριτώνουν, αγιάζουν και μεταμορφώνουν τον άνθρωπο.

Η εκκοσμίκευση είναι εχθρός της ευσέβειας. Η εκκοσμίκευση δεν έχει να κάνει με την ευσέβεια και με την Εκκλησιαστική ζωή ούτε έχει να κάνει με την πίστη. Είναι ασέβεια, υποκρισία και εμπαιγμός. Είναι άρνηση της χάριτος του Θεού. Η εκκοσμικευμένη Εκκλησία με την προσπάθεια ανάπτυξης της Εκκλησιαστικής περιουσίας χάνει τον στόχο της που είναι η σωτηρία των μελών της. Η επένδυση της Εκκλησίας είναι ο λαός της και όχι κερδοφόροι οργανισμοί ανωνύμων εταιρειών.


Μια εκκοσμικευμένη Εκκλησία είναι εντελώς ανίσχυρη και αδύναμη να βοηθήση τους πιστούς να βρούν τον ζώντα Θεό. Οι εκκοσμικευμένοι Χριστιανοί είναι αποτυχημένοι σε όλα τα επίπεδα.    

No comments:

Post a Comment