Tuesday, February 16, 2016

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΝΙΕΡΟΤΑΤΟΥ ΛΕΜΕΣΟΥ


Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΝΙΕΡΟΤΑΤΟΥ ΛΕΜΕΣΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Μετά την εξαίρετη επιστολή του Πανιερότατου Μητροπολίτη Λεμεσού κ. Αθανάσιου για την Πανορθόδοξη Σύνοδο προσευχόμαστε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Η επιστολή του Πανιερότατου είναι πλήρως στοιχειοθετημένη και συνοψίζει τις ορθόδοξες αντιρρήσεις για τη θεματολογία, τη συγκρότηση και τη δομή της Συνόδου.

Αυτό που απομένει είναι οι υπόλοιποι συνοδικοί της Εκκλησίας της Κύπρου να υιοθετήσουν τις θέσεις της επιστολής και να λάβουν καθοριστικές αποφάσεις για τη στάση που θα τηρήσουν κατά την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο.

Ήδη ακούστηκαν φωνές αποδοκιμασίας της Συνόδου και από αρχιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος, οι οποίοι, μάλιστα, διοργανώνουν Ημερίδα για να καταθέσουν τη μαρτυρία τους.

Οι θέσεις των εν Ελλάδι Μητροπολιτών και του Σεβ. Λεμεσού πρέπει να περιβληθούν με συνοδικό κύρος. Πρέπει να ληφθεί συνοδική απόφαση που θα καθορίσει, σε ορθόδοξα πλαίσια, τη στάση που θα τηρήσουν οι Ορθόδοξες Εκκλησίες της Κύπρου και της Ελλάδας κατά την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο.

Επ’ ουδενί λόγω δεν επιτρέπεται να θεσμοθετηθεί η αίρεση της βαπτισματικής θεολογίας και η κακοδοξία της διηρημένης Εκκλησίας ως πίστη της Εκκλησίας.

Ελπίζουμε οι Μητροπολίτες που διοργανώνουν την Ημερίδα στον Πειραιά αλλά και ο Πανιερότατος Λεμεσού ότι θα επιδιώξουν με συγκεκριμένα μέτρα τη συνοδική κατοχύρωση των αντιρρήσεων τους για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο.

Το ποίμνιο της Εκκλησίας δεν πρέπει να δοκιμαστεί με αντορθόδοξες αποφάσεις που πιθανόν να λάβει η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος. Απρόβλεπτες θα είναι οι συνέπειες αν στη συνείδηση του λαού, ο μη γένοιτο, η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος συγκαταριθμηθεί μεταξύ των ληστρικών Συνόδων της Εκκλησίας οπότε και θα υπάρξει κίνδυνος δημιουργίας σχισμάτων.  

4 comments:

  1. Τελικά είναι καλός ο Λεμεσού;

    ReplyDelete
  2. Σε όσα είναι καλός θα τον επαινούμε χωρίς κρατούμενα.

    Σε όσα δεν είναι καλός όπως λ.χ στην υποστήριξη που παρέχει στον σκοτισμένο και θεομπαίκτη του Γέροντα Ιωσήφ τον Βατοπαιδινό, στις θεομπαιξίες που μετέρχεται, στα απαράδεκτα που λέγει ότι πρέπει να ακολουθούμε τους επισκόπους ακόμη κι αν μας οδηγούν στην αίρεση κτλ. θα τον ελέγχουμε καθηκόντως.

    Δεν έχουμε προσωπικά μαζί του. Συμφωνία ή διαφωνία ανάλογα με το αν πράττει κάτι καλό ή κακό.

    ReplyDelete
  3. Αν ΤΕΛΙΚΑ είναι καλός ο Λεμεσού ή όχι θα το κρίνει ο Θεός κατά την ΤΕΛΙΚΗ και ΔΙΚΑΙΗ κρίση Του. Για το συγκεκριμένο θέμα που αφορά την ομολογία του Άγιου Λεμεσού και την τεκμηριωμένη και εμπεριστατωμένη καθ' όλα θεολογική απάντηση του προς την Σύνοδο της Εκκλησίας της Κύπρου, για την επερχόμενη να συνέλθει Μεγάλη Πανορθόδοξη Σύνοδο, μόνο καλά λόγια μπορεί κάποιος να πει.
    Τελικά...αυτό που μας ενδιαφέρει δεν είναι αν ο Λεμεσού είναι καλός ή όχι, αλλά τι στάση θα κρατήσουν οι υπόλοιποι ιεράρχες της Εκκλησίας μετά και την Παρέμβαση του Λεμεσού.
    Ευχόμαστε πολύ σύντομα και άλλοι αρχιερείς να μας δώσουν λίγη χαρά, λίγη ανακούφιση και λίγη ελπίδα, με την δική τους ομολογία, ενισχύοντας έτσι τις αντιοικουμενιστικές φωνές διαμαρτυρίας και στηρίζοντας το λαό του Θεού που έχει ανάγκη να γνωρίζει την ΑΛΗΘΕΙΑ.

    ReplyDelete
  4. Οταν μίλησα για καλός δεν εννούσα πώς θα τον κρινει ο Θεός. Αυτο ασφαλώς δεν είναι δική μου δοουλειά. Αναφέρθηκα σε οποιες λανθασμενες προσεγγίσεις του του σε διάφορα εκκλησιαστικά θεματα.

    Στη συγκεκριμενη περίπτωση η στάση του ήταν απολύτως ορθή και γι' αυτο γράψαμε τρεις φορές ήδη και τον επαινέσαμε.

    Πολύ ορθή η παρατήρηση ότι τώρα απομένει να δούμε τι θα κάνουν οι άλλοι αρχιερείς της Εκκλησίας της Κύπρου.

    ReplyDelete