Friday, February 19, 2016

Η ΓΙΟΓΚΑ ΚΑΙ Ο ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΕ ‘’ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ’’ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΘΕΡΑΠΕΙΩΝ


Η ΓΙΟΓΚΑ ΚΑΙ Ο ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΕ ‘’ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ’’ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΘΕΡΑΠΕΙΩΝ

Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου
=====

Πρόσφατα σε προγράμματα γυμναστικής για ενήλικες, συμπεριλήφθηκαν μαθήματα  γιόγκα. Παλαιότερα συμπεριλήφθηκαν μαθήματα γιόγκα, σε κυβερνητικά κέντρα εκπαίδευσης ενηλίκων στην Κύπρο. Όταν έγιναν επίσημα παράπονα από την Εκκλησία, επανήλθε κατόπιν ως ‘’είδος γυμναστικής’’. Στις μέρες μας δεν μπορεί κανείς με βάση τα δεδομένα αυτά να ισχυρισθεί μετά βεβαιότητας ότι έχει αποσυρθεί η ποικιλότροπη προσφορά της πλάνης τούτης.  

Είναι επίσης λυπηρό το γεγονός της ποικιλότροπης διάδοσης της γιόγκα και του διαλογισμού. Κέντρα εναλλακτικών θεραπειών (κέντρα Reiki, κέντρα  ολιστικής ιατρικής κλπ), γυμναστήρια, ‘’ιδιωτικές’’ προσφορές’’ ανακοινώνουν κύκλους μαθημάτων γιόγκα, αγιουρβέδα, διαλογισμού κλπ. Κέντρο ολιστικής ιατρικής δίνει διαλέξεις με θέμα ‘’Αγιουρβέδα και ολιστική ιατρική’’, μαθημάτων γιόγκα κλπ. Ήδη  κέντρο ολιστικής ιατρικής, ανακοίνωσε την έναρξη μαθημάτων γιόγκα για το έτος 2016. Όπως παρατηρούμε η επικινδυνότητα επίσκεψης σε τέτοια κέντρα εναλλακτικών θεραπειών επαυξάνεται γιατί καραδοκεί και πλήθος άλλων νεοεποχίτικων πλανών, απότοκες ινδουϊστικών πλανών. Το αλληλένδετο των νεοεποχίτικων εναλλακτικών πλανών τις καθιστά ακόμα πιο επικίνδυνες για την εν Χριστώ ζωή.

Ανυποψίαστοι ταλαιπωρημένοι Χριστιανοί, λόγω προβλημάτων υγείας εγκλωβίζονται σε τέτοιες εναλλακτικές πλάνες. Πολύ εύκολα ο ασχολούμενος με μια εναλλακτική πλάνη, έχει μεγάλη η πιθανότητα να ολισθήσει και σε άλλες. Ο τέλειος τρόπος να λησμονήσεις τον Θεό σε τέτοια προγράμματα. Δεν πρέπει να υποτιμάται η  επικινδυνότητά της για την εν Χριστώ ζωή. Κατά κανόνα όσοι ασχολούνται με κάποια από τις Νεοεποχίτικες πλάνες, είναι ‘’επιεικείς’’ και όχι μόνο με τις υπόλοιπες. Πώς είναι δυνατό να αδιαφορούμε για τους Χριστιανούς που καταφεύγουν σε τέτοιους εναλλακτικούς δρόμους και περιπλέκονται σε πάμπολλους ‘’διαλογιστικούς’’ ατραπούς; Δυστυχώς κάποιοι υποτιμούν την επικινδυνότητά της για ένα Χριστιανό και αγνοούν το ομοειδές με τις άλλες νεοεποχίτικες πλάνες. 

Η Εκκλησία μας ορθά προστατεύει τους Χριστιανούς από αυτές τις πλάνες. Χρειάζεται όμως δυναμικότερη παρέμβαση. Το θέμα των εναλλακτικών πλανών θα έπρεπε να τεθεί και στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, γιατί έτσι τα αποτελέσματα της παρέμβασης αυτής θα είχαν πιο ουσιαστικά αποτελέσματα.

Ως γνωστό η Θ΄ Συνδιάσκεψη Εντεταλμένων Ορθοδόξων Εκκλησιών και Ιερών Μητροπόλεων για θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας, με θέμα ‘’Εναλλακτικές θεραπείες’’ που πραγματοποιήθηκε στο Προκόπι της Εύβοιας, από τις 8 έως 13 Οκτωβρίου 1997, έχει καταγράψει την Ορθόδοξη στάση στο θέμα τούτο. 

Εφόσον η στάση της Εκκλησίας μας είναι δεδομένη στο θέμα των ‘’εναλλακτικών θεραπειών’’, θα πρέπει και οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί να ακολουθήσουν τις θέσεις της  Θ΄ Συνδιάσκεψης Εντεταλμένων Ορθοδόξων Εκκλησιών και Ιερών Μητροπόλεων.

No comments:

Post a Comment