Thursday, February 4, 2016

ΑΣΤΗΡΙΚΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΠΕΡΓΑΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΕΙΝΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ


ΑΣΤΗΡΙΚΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΠΕΡΓΑΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΕΙΝΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Στο ιστολόγιο “Ιδιωτική οδός” δημοσιεύθηκε άρθρο, που υπογράφει ο κ. Π. Ανδριόπουλος, που επιγράφεται “Ο Ναυπάκτου Ιερόθεος, ο Γέρων Περγάμου Ιωάννης και “η οντολογία του προσώπου””. 

Στο κείμενο αυτό γίνεται προσπάθεια να διασκεδαστούν οι χείριστες εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν σε βάρος του Σεβ. Περγάμου στους πιστούς από την ανάγνωση της μελέτης του Σεβ. Ναυπάκτου «Ἡ ὀντολογία τοῦ προσώπου»: ἡ συστηµατική παρερµηνεία τῶν ἁγίων Ἀθανασίου, Καππαδοκῶν καί Μαξίµου ἀπό τόν Μητροπολίτη Περγάµου Ἰωάννη Ζηζιούλα.”

Στο άρθρο αυτό παρατίθενται τρία επιχειρήματα:

1.) Ο Σεβ. Περγάμου κ. Ζηζιούλας έλαβε μέρος στη χειροτονία του Σεβ. Ναυπάκτου,
2.) Ο Σεβ. Περγάμου συντέλεσε να βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών ο Σεβ. Ναυπάκτου, και
3.) Ο Σεβ. Περγάμου αρνείται με επιστολή του ότι είναι ένοχος για τις κατηγορίες που του προσάπτει ο Σεβ. Ναυπάκτου τον οποίο κατηγορεί με τη σειρά του για παρερμηνεία των θέσεων του. Υπόσχεται μάλιστα με δηκτικό ύφος ότι θα απαντήσει στις κατηγορίες του Σεβ. Ναυπάκτου.

Τα δύο πρώτα επιχειρήματα του άρθρου ουδεμία σχέση έχουν με τις κατηγορίες του Σεβ. Ναυπάκτου ότι η θεολογία του Σεβ. Περγάμου είναι αντιπατερική και αντορθόδοξη. Το αν ο Σεβ. Περγάμου έλαβε μέρος στη χειροτονία του Σεβ. Ναυπάκτου και το αν συνετέλεσε στη βράβευση του Σεβ. Ναυπάκτου από την Ακαδημία Αθηνών δεν αποδεικνύουν το παράπαν ότι το έργο του κ. Ζηζιούλα δεν είναι αντιπατερικό και αντορθόδοξο. Απλά εκθέτουν τον Σεβ. Περγάμου ως στερούμενο σοβαρών επιχειρημάτων.

Ο τρίτος ισχυρισμός ότι ο Σεβ. Ναυπάκτου παρερμηνεύει τον Σεβ. Περγάμου και του αποδίδει θέσεις που δεν πρεσβεύει δεν ευσταθεί. Η επιστολή του Σεβ. Περγάμου, που κάνει αυτούς τους ισχυρισμούς, γράφτηκε το 2012 με την υπόσχεση ότι θα έδινε απάντηση που θα ανέτρεπε τις θέσεις του Σεβ. Ναυπάκτου. Πλην, όμως, ο Σεβ. Περγάμου τελικά φυγομάχησε και μετά την τρίτη επιστολή δεν συνέχισε τη συζήτηση. Άρα μένει εκτεθειμένος ως στερούμενος επιχειρημάτων και δικαιώνει τις κατηγορίες που του προσάπτει ο Σεβ. Ναυπάκτου.

No comments:

Post a Comment