Wednesday, January 20, 2016

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΕΚΦΩΝΩΣ ΣΤΑ ΤΕΛΟΥΜΕΝΑ;


ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΕΚΦΩΝΩΣ ΣΤΑ ΤΕΛΟΥΜΕΝΑ;

Του π. Νικόλαου Μανώλη
=====

Ο π. Νικόλαος Μανώλης απαντά για την παρότρυνση του λαού να συμμετέχει εκφώνως στα τελούμενα της θ. Λειτουργίας.

Ερώτηση: Πάτερ την ευχή σου. Τελευταία ακούμε από τους ψάλτες να μας παροτρύνουν να ψάλουμε μαζί τους παροτρύνοντάς μας με το «όλοι μαζί».
        
Επίσης στα «Τα Σα εκ των Σων» λέγουν (οι ιερείς) τα λόγια (τις μυστικές ευχές) όλα μεγαλοφώνως και το εκκλησίασμα λέει «Αμήν, αμήν, αμήν». Έτσι είναι το τυπικόν ή μόνον στην ιερά μητρόπολή μας (Δημητριάδος) γίνονται; Βέβαια δε συμβαίνει αυτό σε όλες τις ενορίες.

Απάντηση: Είναι νεωτερισμοί, κατά το πρότυπο προτεσταντικών και παπικών στάνταρς... Ιδίως το να λέγονται μεγαλοφώνως οι ευχές του καθηγιασμού των Τιμίων Δώρων και να παροτρύνεται ο λαός να συμμετέχει με επιφωνήματα και λεκτικές παρεμβολές στις κατά τα άλλα μυστικές στιγμές αυτές, είναι το λιγότερο αναιδείς ενέργειες για τις οποίες ευθύνεται ο λειτουργός ιερέας.

Δυστυχώς δε γίνονται μόνον στην κατά γενική ομολογία μεταπατερική σας μητρόπολη (Δημητριάδος), αλλά και σε περιπτώσεις επίσης θλιβερές στη ιερά μητρόπολη Θεσσαλονίκης καθώς και αλλού…

Σημειωτέον ότι πάει να γίνει μόδα και η απαγγελία του "Πιστεύω" και του "Πάτερ ημών" από όλο το λαό... Προτεσταντικής και Οργανωσιακής επίδρασης είναι και το φαινόμενο αυτό. Άγνωστο για την παράδοση της Ορθοδοξίας.
Ετοιμάζω μια Ομιλία σχετική με αυτό το θέμα που ελπίζω να έχει ενδιαφέρον.

ΠΗΓΗ:


Ιστολόγιο “Κατήχησις”

No comments:

Post a Comment