Friday, December 18, 2015

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ, ΜΕ ΟΡΓΑΝΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ, ΑΝΑΣΚΑΠΤΕΙ ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ



Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ, ΜΕ ΟΡΓΑΝΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ, ΑΝΑΣΚΑΠΤΕΙ ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Με το νέο άρθρο του καλά ενημερωμένου κ. Γ. Παπαθανασόπουλου μαθαίνουμε ότι υπήρξε πλήρες ναυάγιο της διορθόδοξης επιτροπής προετοιμασίας των κανονισμών της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου που συνήλθε πρόσφατα στην Αθήνα.

Όπως όλα δείχνουν η Εκκλησία της Ρωσίας με όργανο κυρίως -αλλά όχι μόνον- την Εκκλησία της Αντιόχειας ανασκάπτει τα θεμέλια της Πανορθόδοξης Συνόδου.

Συγκεκριμένα η Εκκλησία της Αντιόχειας υποστήριξε με σθένος ότι, αν μία Εκκλησία διαφωνήσει για κάτι έντονα και αποχωρήσει από τη Σύνοδο, τότε η Σύνοδος να διαλύεται αυτοδικαίως.

Η απαίτηση αυτή μπορεί να φαίνεται τραβηγμένη και προβληματική, αλλά για λόγους αληθείας και δικαιοσύνης, πρέπει να λεχθεί ότι είναι σύμφωνη με την αρχή της ομοφωνίας που υιοθετήθηκε.

Αντί δηλαδή να ισχύει, όπως σε όλες τις Οικουμενικές Συνόδους, η αρχή των πλειόνων και αντί να συγκαλούνται όλοι οι επίσκοποι της Εκκλησίας έγινε δεκτό να υπάρχει ψήφος, όχι των επισκόπων αλλά των αυτοκεφάλων Εκκλησιών, η ομόφωνη γνώμη των οποίων πρέπει να εξασφαλιστεί για να υιοθετηθεί μια πρόταση.

Οι Αντιοχειανοί, λοιπόν τώρα, δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να ζητούν την εφαρμογή αυτής της αρχής στους κανονισμούς λειτουργίας της Συνόδου.

Βεβαίως, για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας, είναι φανερό ότι η Εκκλησία της Ρωσίας, με όργανο την Εκκλησία της Αντιοχείας, υποσκάπτει τη σύγκληση της Συνόδου επειδή από τη στιγμή που οι Ορθόδοξες Εκκλησίες ζητήσουν από τον Οικουμενικό Πατριάρχη να συγκαλέσει την Πανορθόδοξη Σύνοδο αναγνωρίζουν αυτόματα το πρωτείο του Κωνσταντινουπόλεως το οποίο εποφθαλμιά η Εκκλησία της Ρωσίας.

Η εμπερίστατη Εκκλησία της Αντιόχειας, η οποία εναπέθεσε όλες τις ελπίδες της στη Ρωσική Ομοσπονδία για να σωθεί από τη σημερινή κρίση, γίνεται πρόθυμο όργανο της Εκκλησίας της Ρωσίας για την ανατίναξη της Πανορθόδοξης Συνόδου.

Ας είναι κι έτσι. Η σύνοδος αυτή οπωσδήποτε δεν πρέπει να συγκληθεί επειδή θα θεσμοθετήσει ως νόμιμο τον Οικουμενισμό. Οι Ορθόδοξες Εκκλησίες όφειλαν να σταθούν ανάχωμα στις οικουμενιστικές αξιώσεις του Φαναρίου. Αφού δυστυχώς δεν το κάνουν ας ακυρωθεί για διαδικαστικά θέματα η Πανορθόδοξη Σύνοδος εξαιτίας της φιλοπρωτείας της Εκκλησίας της Ρωσίας.

Δεν θα βιαστούμε να πανηγυρίσουμε ότι ακυρώθηκε η Πανορθόδοξη Σύνοδος. Αντιθέτως θα συνεχίσουμε με υπερβάλλοντα ζήλο να αποκαλύπτουμε πόσο προβληματική θα είναι, αν τελικά συγκληθεί, και ο Θεός να δώσει ώστε, κατά τη Σύναξη των Πρωθιεραρχών τον ερχόμενο μήνα, η Πανορθόδοξος αυτή ληστρική Σύνοδος, που βρίσκεται στα σκαριά, να παραπεμφθεί στις Ελληνικές καλένδες.

1 comment:

  1. Δεν θυμάμαι ακριβώς την ημερομηνία αλλά γύρω στο 1993-94 συμμετείχα ως θεολόγος φοιτητής σε μιά σνοιχτή συζήτηση που έγινε στην Αθήνα, για τη συμφωνία στο Σαμπεζύ.
    Παρόντες ήταν τέσσερις καθηγητές που μου έκαναν μάθημα στη Θεολογική Σχολή Αθηνών.Βλάσιος Φειδάς Εκκλησιαστική Ιστορία, Νικόλαος Μητσόπουλος Δογματική, Στυλιανός Παπαδόπουλος Πατρολογία και Γεώργιος Γαλίτης Ιστορία Εποχής της Καινής Διαθήκης.
    Δεν θα λησμονήσω ποτέ τα εξής:
    Ο Κ.Νικόλαος Μητσόπουλος, ένας σεμνός και ταπεινός άνθρωπος που αγάπησε τους φοιτητές σαν να ήταν κατά σάρκαν παιδιά του, υποστήριξε με πολλύ ευγένεια πως δεν μπορεί να καρποφορήσει κανένας διάλογος με τους Μονοφυσίτες εκτός και εάν απορρίψουν τις κακοδοξίες τους και επέμενε σθεναρά στην αποδοχή από μέρους τους του όρου της Δ'Οικουμενικής Συνόδου αλλά και την αποδοχή όλων των Συνόδων που μέσα στην πορεία των χρόνων απέρριψαν οι Κόπτες.
    Ο Κ.Βλάσιος Φειδάς με απίστευτο θράσος του απάντησε πως αυτά λέγονται στα κατηχητικά και όχι μπροστά σε φοιτητές και επιστήμονες.
    Το σεμνό γεροντάκι επέμενε στις θέσεις του χωρίς να ταραχτεί από τις προσβολές.
    Τον επισκέφτηκα μια μέρα στο γραφείο του γιατί ήθελα να του εκφράσω τη συμπάθεια μου αλλά ταυτόχρονα και την αγανάκτησή μου για όλα όσα έγιναν εκείνη τη μέρα.
    Μου απάντησε με χαμόγελο:
    "Μην ανησυχείς παιδί μου.Καμία ένωση δεν θα καρποφορήσει γιατί κεφαλή της Εκκλησίας μας είναι ο Χριστός.Η πίστη μας η Ορθόδοξη δεν κάνει εκπτώσεις.Θα δεις πως τίποτα δεν θα γίνει και ας τους να λένε πως αν ενωθούν οι Χριστιανοί ανά τον κόσμο θα γίνουν τόξο εναντίον του Ισλάμ.
    Δεν χρειάζονται τόξα οι Ορθόδοξοι.
    Αλλά Χριστόν".
    Τέσσερα χρόνια στη Θεολογική Σχολή στην Αθήνα, είναι το πιο σημαντικό γεγονός που θυμάμαι.
    Έναν μορφωμένο άνθρωπο να μου λέει μέσα από βαθειά ταπείνωση, να μην προδώσω την πίστη μου για κανένα τόξο.
    Θα ήθελα μέσα από αυτά τα λίγα λόγια να του εκφράσω έναν μεγάλο ευχαριστώ για όλα όσα πρόσφερε και σε μέναν και σε όλη την Ορθόδοξη Εκκλησία.
    Είμαι σίγουρος πως εκεί που βρίσκεται, προσεύχεται και μεσιτεύει, να παραμείνει η Ορθόδοξη μας Εκκλησία όπως ο Χριστός τη θέλει να ζει και να πορεύεται.


    ReplyDelete