Saturday, December 19, 2015

ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΙ … ΑΥΤΟΠΑΓΙΔΕΥΣΗ



ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΙ … ΑΥΤΟΠΑΓΙΔΕΥΣΗ

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Ο συνήθως καλά πληροφορημένος κ. Γ. Παπαθανασόπουλος μας προσκομίζει νέα σχετικά με τις εργασίες της Διορθόδοξης Επιτροπής, που συνήλθε από 16-18 τρέχοντος σε βόρειο προάστειο των Αθηνών για τη σύνταξη του Κανονισμού της Πανορθόδοξης Συνόδου. 

Τελικά, μας πληροφορεί, η συνεδρίαση δεν τελεσφόρησε και δεν εξεδόθη ούτε καν Ανακοινωθέν. Το Πατριαρχείο Αντιοχείας κατέθεσε την πρόταση αν μια Εκκλησία διαφωνεί σε κάτι κατά τη διάρκεια της Συνόδου και αποχωρήσει, αυτό να έχει σαν επακόλουθο τη διάλυση της Συνόδου. Τη θέση αυτή υποστήριξαν και οι Εκκλησίες Ρωσίας, Γεωργίας, Τσεχίας και Σλοβακίας και μάλλον της Σερβίας. 

Όμως η θέση της Αντιόχειας στέκει, υπό την έννοια ότι υποστηρίχθηκε ότι κατά τη Σύνοδο (παρά την περί του αντιθέτου πρακτική των Οικουμενικών Συνόδων) θα ισχύσει η αρχή της ομοφωνίας. Ιδού οι καρποί της αθετήσεως της εκκλησιαστικής Παραδόσεως. Πριν καν ξεκινήσει η Σύνοδος παρουσιάζονται εμπόδια και κωλύματα. Φυσικά χρυσώθηκε το χάπι με την προοπτική ότι αυτό το ακανθώδες θέμα θα συζητηθεί τον ερχόμενο μήνα, στη Σύναξη των Προκαθημένων. Αλλά τα πράγματα θα αλλάξουν άρδην τον Ιανουάριο του 2016; Οι αντιπρόσωποι των Εκκλησιών παρουσίασαν τη γραμμή των Εκκλησιών τους. Από πού ως πού αυτή θα αλλάξει; Επειδή θα αλλάξει ο χρόνος; 

Ας μη στεναχωριούνται οι οικουμενιστές με την εικόνα που θα δοθεί στους προσφιλείς τους Παπικούς και Προτεστάντες και Μονοφυσίτες. Ο Κύριος του αμπελώνος γνωρίζει καλύτερα πώς να κατευθύνει την Εκκλησία του. Ο δρόμος για να κατοχυρώσουν συνοδικά τη «βαπτισματική θεολογία», τους οικουμενιστικούς τους ακροβατισμούς, την κακόφημη συμφωνία του Μπαλαμάντ κ.τ.ο. δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. 

«Ζη Κύριος ο Θεός», όπως μου απάντησε όταν του εξέφρασα πρόσφατα τις ανησυχίες μου, σεβαστός ιερομόναχος.

No comments:

Post a Comment