Saturday, November 14, 2015

ΟΤΑΝ ΠΡΩΤΟΑΝΑΦΕΡΑΜΕ ΤΗΝ ΑΙΡΕΣΗ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΧΑΡΙΤΟΣ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΜΕ ΤΗΝ ΠΗΓΗ, ΟΙ ‘’ΗΜΕΤΕΡΟΙ’’ ΠΗΡΑΝ ΑΡΙΣΤΑ ΣΤΗ ΔΟΓΜΑΤΙΚΗ



ΟΤΑΝ ΠΡΩΤΟΑΝΑΦΕΡΑΜΕ ΤΗΝ ΑΙΡΕΣΗ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΧΑΡΙΤΟΣ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΜΕ ΤΗΝ ΠΗΓΗ, ΟΙ ‘’ΗΜΕΤΕΡΟΙ’’ ΠΗΡΑΝ ΑΡΙΣΤΑ ΣΤΗ ΔΟΓΜΑΤΙΚΗ

(Υπήρχε έστω μια πιθανότητα να αποσύρουν την ομιλία εκείνη με την ‘’ανωνυμία’’ της αιρετικής διδασκαλίας)

Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου
=====

Όταν επιλέξαμε να αναφέρομε για δεκαπέντε περίπου μέρες την ιωσήφειο αίρεση περί της Θείας Χάριτος, χωρίς να αναφέρομε τον κακοδόξως διδάξαντα (υπήρχε έστω μια πιθανότητα να αποσύρουν την ομιλία εκείνη με την ‘’ανωνυμία’’ της αιρετικής διδασκαλίας), οι ‘’ημέτεροι’’ μη γνωρίζοντας, διεμαρτύροντο για τους προβάλλοντες την αίρεση τούτη. 

Δεν αρκέσθηκαν όμως σε απλή συμφωνία με τα λεγόμενά μας, αλλά έκαναν και μακρές αναλύσεις, χρησιμοποιώντας μάλιστα πολύ αυστηρή ομολογιακή φρασεολογία.  Θα έλεγε κανείς ότι πήραν άριστα στη δογματική.  Δεν γνώριζαν όμως οι ‘’ημέτεροι’’ ότι ο κακοδόξως διδάξας ήταν ο π. Ιωσήφ Βατοπαιδινός.

Μετά από μέρες (χωρίς να γίνει καμιά απόσυρση της αιρετικής ομιλίας), αναφέραμε τόσο τον κακοδόξως διδάξαντα π. Ιωσήφ Βατοπαιδινό, όσο και την ιστοσελίδα που επιγράφεται (ΙΕΡΑ Μ. ΜΟΝΗ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ, Vatopedi.gr) η οποία πρόβαλλε και προβάλλει την μεγάλη αυτή κακοδοξία..

Τότε κατά συντριπτική πλειοψηφία οι ‘’ημέτεροι’’ σώπασαν άχρι του νυν.  Τι κερδίσαμε που γράψαμε;  Επί του παρόντος αυξάνει το πλήθος των υποψιθυρισμών.  Αν προσμετρήσει κανείς και το μέγεθος της συνένοχης σιωπής που ‘’ισοκρατεί’’ ιδιοτελώς την αίγλη τούτη, αντιλαμβάνεται ότι τα πράγματα είναι απογοητευτικά.  Μη λησμονούμε όμως ότι «ζει Κύριος και αυτός εστίν η ελπίς ημών».

No comments:

Post a Comment