Saturday, November 21, 2015

ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΠΡΑΖΑΒΙΛ-ΚΟΓΚΟ



ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΠΡΑΖΑΒΙΛ-ΚΟΓΚΟ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Ιδού μερικά δείγματα γραφής από την επιστολή των σκανδαλισθέντων μελών της Εκκλησίας Μπραζαβίλ-Κογκό:

“Έπειτα από την ταπεινωτική απέλαση του πρώτου ιεραποστόλου του Κονγκό του αρχιμανδρίτου Θεολόγου, ένας άνεμος προβλημάτων άρχισε να φυσάει μέσα στην εκκλησία μας: 

Νομική δίωξη, διώξεις ενάντια σε όλους τους νέους συνεργάτες του π. Θεολόγου, χειραγώγηση και αποστράτευση της ορθόδοξου νεολαίας του Κονγκό, καταχρηστικές απολύσεις, εκστρατεία συκοφαντιών μέσα σε όλες τις ενορίες εναντίον του αρχιμανδρίτου Θεολόγου, μήνυση στην αστυνομία ενάντια σε κάποιους ιερείς και πιστούς αντί μιας ειρηνικής λύσης. 

Το μοναστήρι Άγ. Ιωάννης στο Dolisie που έχει εγκαινιαστεί από τον πατριάρχη εγκαταλείφθηκε μέσα στα χόρτα εδώ και τρία χρόνια. Ξέροντας την πνευματική σημασία ενός μοναστηριού γιατί ο Επίσκοπος δεν πηγαίνει να βρει έναν μοναχό να φροντίσει αυτή την πνευματική κληρονομιά αντί να ψάχνει να πωλήσει το οικόπεδο;

Σε κάθε περίπτωση αυτά τα οικόπεδα είναι οι κοινές κληρονομιές, αποκτημένα χάρη στους φίλους χορηγούς του Σεβ. Μητροπολίτη Κεντρώας Αφρικής Ιγνατίου και τους φίλους του ιεραποστόλου Θεολόγου. Αυτά τα οικόπεδα έχουν προοριστεί όχι μόνο για την κατασκευή των ναών αλλά επίσης για τα προγράμματα δημόσιας χρησιμότητας (κλινικές, κτηνοτροφία, σχολείο, γεωργία). Λοιπόν αντί να τα πωλήσει γιατί ο Επίσκοπος δεν ζητούσε βοήθεια από τον Μητροπολίτη Ιγνάτιο και τον π. Θεολόγο, ώστε να έρθει σε επαφή με αυτούς τους αμερικανούς και ευρωπαίους δωρητές για να πραγματοποιήσει και να τελειώσει αυτά τα προγράμματα;

Δεν καταλαβαίνουμε γιατί ο Επίσκοπος χρησιμοποίησε μια νέα γυναίκα Προτεστάντισσα στη θέση της Γενικής Γραμματέως της Διοικήσεώς μας, ενώ έχουμε χριστιανές Ορθόδοξες ικανές να αναλάβουν αυτή την υπευθυνότητα".

Μακαριότατε Αλεξανδρείας! Πώς απαντάτε σ’ αυτές τις κόσμιες οιμωγές του ποιμνίου σας της επισκοπής Μπραζαβίλ-Κογκό;

Δεν είναι μεγάλη αμαρτία, Μακαριότατε, να διαλύετε εις τα εξ ων συνετέθη η ιεραποστολική προσπάθεια στο Μπραζαβίλ-Κογκό;

Τι ψυχή θα παραδώσετε αν συντελέσετε με την παραμονή του ανεκδιήγητου Αράθυμου στην πλήρη διάλυση της ιεραποστολής σ’ αυτή τη χώρα;

Μακαριότατε! Ενθυμούμενοι την προτροπή “το επιεικές υμών γνωσθήτω πάσιν ανθρώποις”, σας ανεχόμεθα με την ελπίδα ο Κύριος θα δώσει σύντομα κάποια κατά Θεόν λύση.

Αυτά όμως που συμβαίνουν στο Μπραζαβίλ-Κογκό από τότε που εκδιώξατε τον π. Θεολόγο και εγκαταστήσατε τον κ. Αράθυμο υπερβαίνουν και το ελαχιστομόριο της ανοχής που δικαιούται κάποιος να δείξει απέναντί σας.

Ποιος είναι ο λόγος, Μακαριότατε, που στηρίζετε τον κ. Αράθυμο; Μαύρες σκέψεις περνούν από το μυαλό μας... Και να ήταν μόνο σκέψεις!

No comments:

Post a Comment