Friday, November 27, 2015

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΔΟΥΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ



ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΔΟΥΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Είναι γνωστόν ότι οι εξελίξεις τρέχουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, μετά την κατάρριψη από τους Τούρκους ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους στη Συρία. Αυτή τη φορά ένα  ψήφισμα της ρωσικής Δούμας (Βουλής) ήλθε να ταράξει τα νερά σ’ ένα τομέα, όχι απλώς ευαίσθητο, αλλά κυριολεκτικά εκρηκτικών διαστάσεων για τους Ορθόδοξους Έλληνες, τους απανταχού Ορθοδόξους κι όχι μόνο. Η είδηση είναι χθεσινή. 

Η ρωσική Δούμα ζητά την επιστροφή της Αγίας Σοφίας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο! Τέτοιες σκέψεις έγιναν και στις αρχές του 20ου αιώνος, κατά τον α΄ παγκόσμιο πόλεμο, αλλά οι Άγγλοι τελικά δεν παραχώρησαν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο το Ναό, με το σκεπτικό ότι θα διαταράξουν τις σχέσεις τους με τους Μωαμεθανούς! Είναι γνωστό, επίσης, το γεγονός ότι στα 1919 ο ατρόμητος Κρητικός ιερέας Ελευθέριος Παπανουφράκης λειτούργησε την Αγία Σοφία. Ας δούμε όμως τι δηλώνει για το θέμα ο Ρώσος βουλευτής Σεργκέι Γκαβρίλωφ, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδος της Δούμας για την προστασία των χριστιανικών αξιών: «Το γεγονός αυτό (δηλαδή η απόδωση της Αγίας Σοφίας στον πραγματικό της ιδιοκτήτη) θα υποβοηθήσει την Τουρκία και το Ισλάμ να αποδείξουν ότι υπάρχει καλή θέληση υπεράνω της πολιτικής και είναι αναγκαία η επιστροφή της Αγίας Σοφίας στη Χριστιανωσύνη». 

Θα λυθεί το ζήτημα μ’ ένα ψήφισμα την ώρα που ο Ερντογάν μηχανεύεται με βάση τη γνωστή τουρκική πανουργία, να ξανακάνει τζαμί την Αγία Σοφία. Κι όμως. Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα κανένας δεν μπορεί να ξέρει τι τέξεται η επιούσα. Το αίτημα δεν προέρχεται από την αδύναμη Ελλάδα αλλά από μια μεγάλη χώρα. Τι θα γίνει τελικά; Κύριος οίδεν, αλλά ο Τούρκος γνωρίζει ότι ο Ρώσος ΔΕΝ παίζει. Γι’ αυτό δεν μπορεί να σφυρίζει αδιάφορα όταν η Μόσχα ζητά κάτι. Δεν επαιτεί αλλ’ ουσιαστικά απαιτεί.

No comments:

Post a Comment