Monday, November 16, 2015

ΝΕΑ ΕΓΚΩΜΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΕΤΙΟ ΜΕΤΑΞΑΚΗ



ΝΕΑ ΕΓΚΩΜΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΕΤΙΟ ΜΕΤΑΞΑΚΗ

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
====

Στις 12 τρέχοντος διεξήχθη στην Πατριαρχική Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης επιστημονική ημερίδα για τα 80 χρόνια από το θάνατο του Μελέτιου Μεταξάκη. Για τον Λούθηρο του 20ου αιώνος, όπως τον αποκάλεσε κάποιος προσφυέστατα, απέστειλε μήνυμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης και μίλησαν, μεταξύ πολλών άλλων ειδημόνων κι οι: αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος, μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου Ανδρέας, επίσκοπος Χριστουπόλεως Μακάριος κι αρχιμανδρίτης Νήφων Βασιλάκης. 

Όντως μέγας ο τιμηθείς. Μέγας εις τον τομέα της αποστασίας. Υπενθυμίζω σ΄αυτούς που καμώνονται ότι πρόσφερε πολλά στην Εκκλησία μερικές από τις «προσφορές» του: Εισήγαγε, πρώτος αυτός, στην Εκκλησία αντί του αιωνόβιου συνοδικού θεσμού τον καινοτόμο και όζοντα προστεσταντισμού θεσμό των Συνεδρίων. Έσπευσε να αναγνωρίσει στα 1922 την εγκυρότητα των Αγγλικανικών «χειροτονιών». (Αν δεχθούμε πως είχε δίκαιο πρέπει αναγκαστικά να δεχθούμε σε συλλείτουργο και τις κυρίες «επισκόπους» των Αγγλικανών, ή μήπως κάνω λαθος;). Συνέπεια τις πιο πάνω θέσεως του είναι το ότι δεχθηκε στον πατριαρχικό ναό, κατά τη διάρκεια Εσπερινού, Αγγλικανό «επίσκοπο» κι έβαλε να του ψάλλουν οι ψάλτες: Εις πολλά έτη Δέσποτα!!! 

Να θυμίσω επίσης σ’ αυτούς που έχουν επιλεκτική μνήμη τις ύβρεις που εξεστόμισε κατά του εν Αγίοις Πατρός ημών Νεκταρίου Πενταπόλεως του θαυματουργού. 

Τι να πω για το κυρίως πιάτο; Ότι όλα όσα μηχανεύονται να μας σερβίρουν στη μέλλουσα Σύνοδο απ’ αυτόν μαγειρεύτηκαν. 

Ξέχασα να αναφέρω ότι πριν από λίγο καιρό κάποιοι θαυμαστές του τον αποκάλεσαν Τρίτον και Δεκατον των Αποστόλων!!! Είναι ή δεν είναι μέγας αποστάτης και εν ταυτώ εμπνευστής και τροφοδότης των συγχρόνων οικουμενιστών; Ευχών χρεία για τον Οικουμενικό Πατριάρχη Μελέτιο Δ΄ Μεταξάκη κι όχι συνέδρια κι ημερίδες.

No comments:

Post a Comment