Saturday, November 21, 2015

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΔΙΑΘΡΗΣΚΕΙΑΚΗ



ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΔΙΑΘΡΗΣΚΕΙΑΚΗ

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Ο κ. Πέτρος Βασιλειάδης, σε πρόσφατο άρθρο του, που τιτλοφορείται “Θρησκεία και τρομοκρατία”, εξέφρασε τη θέση ότι η εμπέδωση και περαιτέρω προώθηση του διαθρησκειακού διαλόγου αποτελεί ρεαλιστικό πολιτικό προαπαιτούμενο. 

Αφού τα πράγματα ούτως έχουν, νομίζουμε ότι δεν υπάρχει κανένας αποχρών λόγος να καθυστερεί μια ακόμη διαθρησκειακή συνάντηση μάλιστα, αυτή τη φορά, με τους άμεσα εμπλεκόμενους στα τελευταία γεγονότα που αιματοκύλισαν τους Παρισίους. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να διεξάγεται διάλογος με τους Μωαμεθανούς γενικά και αόριστα. Είμαστε της γνώμης ότι ο Διάλογος αυτή τη φορά πρέπει να διεξαχθεί μεταξύ των ημετέρων και των Μωαμεθανικών οργανώσεων που είναι άμεσα εμπλεκόμενες στα τελευταία γεγονότα. Εννοώ το αυτοαποκαλούμενο «Ισλαμικό Χαλιφάτο», αλλά κι άλλες παρεμφερείς οργανώσεις του αυτού φυράματος, όπως λ.χ. την διαβόητη Αλ Κάϊντα, αλλά και τους Ταλιμπάν του Αφγανιστάν, την Αλ Σαμπάμπ της Σομαλίας, τη Μουσουλμανική Αδελφότητα της Αιγύπτου, την Μπόκο Χαράμ της Νιγηρίας και την Τζαμπάτ αλ Νούσρα, για να περιοριστώ στις πιο γνωστές ανά το παγκόσμιον. 

Όσον αφορά το χώρο δεν θα συμβούλευα να προταθεί η Ράκκα της Συρίας, γιατί, λόγω των πολεμικών επιχειρήσεων, δεν είναι ασφαλής. Κάλλιστα μπορεί να προκριθεί η Μοσούλη, που είναι βαθιά στο Ιράκ. Το Μογκαντίσου πέφτει μακριά. 

Όσον αφορά το περιεχόμενο του Διαλόγου πρέπει να μην εγερθούν θέματα που μπορεί να ερεθίσουν τους συνομιλητές, γιατί αυτοί δεν καταλαβαίνουν από επιχειρήματα. Αυτοί κόβουν κεφάλια. Όταν ο π. Ζαχαρίας Ζάχαρου διεξήγαγε στο Λονδίνο, τη δεκαετία του 1990, Διάλογο με τους Μωαμεθανούς και τους «στρίμωχνε» κανονικά κάποιος, όπως μου είπε ο ίδιος, του υπέδειξε  να σταματήσει γιατί θα τον σφάξουν. Ας βρουν άλλα θέματα, τέλος πάντων. Για τον περιβάλλοντα χώρο, για το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική, για τη βροχόπτωση στη Μέση Ανατολή, κάτι θα βρούν. Εμείς το μόνο που αναμένουμε εναγωνίως είναι τα πορίσματα του Διαλόγου.

1 comment:

  1. Ως μαθητής τη δεκαετία του 1980, στο ακριτικό σχολείο του Λυκείου Παλουριώτισσας στην ημικατεχόμενη Λευκωσία, όλα τα παιδιά αντικρίσαμε χωρίς τη θέλησή μας, στην οροσειρά του Πενταδακτύλου, να ζωραφίζεται μία Τούρκικη σημαία πλάτους 425 μέτρων και ύψους 250.
    Επίσης κάποιοι μας εξήγησαν πως έγραψαν και κάτι γράμματα δίπλα, σύνθημα του Κεμάλ Αττατούρκ..."τι ευτυχία να είναι κανείς Τούρκος"...
    Ως καθηγητής του Λυκείου αυτού, το 2003 είδα και εγώ και τα παιδιά τη σημαία αυτή να φωταγωγείται, για να μπορούμε να την βλέπουμε και τη νύχτα.
    Είδαμε την κόκκινη γεμάτη αίματα διχοτομική γραμμή να ζωγραφίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη Πράσινη.
    Δεν θα μας παραξενέψει, μετά από ένα ζεστό διαθρησκευτικό διάλογο να δούμε τη σημαία στον Πενταδάκτυλο να ξεκινήσει να μας ρίχνει διαπολιτισμικά πυρό-τεχνήματα Ναπάλμ και τη πράσινη οικολογική γραμμή να ζωγραφίζεται πολύχρωμη στα χρώματα του "Ουράνιου Ισλαμικού Τόξου".
    Ταυτόχρονα προσπαθούν πολλοί να μας κάνουν να ξεχάσουμε όμως και το δικό μας σύνθημα ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΙ γιατί είναι μισαλλόδοξο και προάγει τον φονταμενταλισμό τον ρατσισμό και την εμπάθεια.
    Μαθητές σε Λύκειο της Λευκωσίας ζωγράφισαν σε ένα τοίχο του σχολείου την Κύπρο μοιρασμένη αιμορροούσα και από κάτω έγραψαν ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΙ.
    Την επόμενη μέρα οι αρχές του σχολείου έσβησαν το αποτρόπαιο και εγγκληματικό σχέδιο.Οι μαθητές το βράδυ πήγαν και έγραψαν επάνω στο σβησμένο τους σχέδιο....
    Ξ€XA$€$
    Ντρέπομαι πλέον σαν δάσκαλος όταν αντικρίζω αυτά τα παιδιά στα μάτια...
    Τους μιλώ για ειρήνη και συμφιλίωση και αυτά αντικρίζουν σημαίες φωτεινές και γραμμές πράσινες και μου χαμογελούν...
    Να γελάσω κι εγώ ή να κλάψω?

    ReplyDelete