Saturday, November 21, 2015

ΔΕΝ ΔΙΣΤΑΣΑΝ AΝΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ 21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, ΚΕΝΤΡΑ ΟΛΙΣΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ TΙΣ ΠΛΑΝΕΣ ΓΙΟΓΚΑ KAI PRANAYAMA



ΔΕΝ ΔΙΣΤΑΣΑΝ AΝΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ 21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, ΚΕΝΤΡΑ ΟΛΙΣΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ  ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ TΙΣ ΠΛΑΝΕΣ ΓΙΟΓΚΑ KAI PRANAYAMA

Πότε θα πάψει να προβάλλεται στην Ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Μόρφου, η  ‘’αντιπρόταση’’ της ολιστικής ιατρικής;

Του   Β. Χαραλάμπους, θεολόγου
=====

Ανήμερα της εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου, Κέντρα Ολιστικής Ιατρικής δεν δίστασαν να προσφέρουν στους ασθενείς τους μαθήματα γιόγκα και pranayama. Σήμερον που «της ευδοκίας Θεού το προοίμιον, και της των ανθρώπων σωτηρίας η προκήρυξις», σήμερον  που «η Θεοτόκος εν Ναώ Κυρίου προσάγεται, σήμερον  που τα Άγια των Αγίων αγάλλονται, και ο χορός των Αγγέλων, μυστικώς πανηγυρίζει», κέντρα  ολιστικής ιατρικής επέλεξαν να προσφέρουν στους ασθενείς τους μαθήματα γιόγκα και pranayama. 

Κέντρα ολιστικής ιατρικής ανακοινώνουν συχνά την οργάνωση την οργάνωση μαθημάτων γιόγκα και άλλων παραφυάδων της πλάνης αυτής, όπως ολιστική γιόγκα,  σατυανάντα γιόγκα,  ολιστική θεραπευτική hatha γιόγκα, pranayama κλπ. 

Είναι μεγάλη η επικινδυνότητα των εναλλακτικών πλανών για τον Ορθόδοξο Χριστιανό. Είναι επικίνδυνο και απαράδεκτο για την εν Χριστώ ζωή το κάλεσμα  από κέντρα ολιστικής ιατρικής  για κύκλους μαθημάτων γιόγκα και pranayama.  Δηλαδή δεν φτάνει η ολιστική εναλλακτική πλάνη,  προστίθενται κι άλλες;

Ασχολούμενος κανείς με μια εναλλακτική πλάνη, είναι μεγάλη η πιθανότητα να ολισθήσει ‘’ολιστικώς’’ και σε άλλες. Αν περιτρέξει κανείς στα διαφημιζόμενα από διάφορα Νεοεποχίτικα ιστολόγια, θα παρατηρήσει σε κάποια να συνδιαφημίζεται η Ολιστική Ιατρική με την γιόγκα, το διαλογισμό κλπ.  Όλα τούτα είναι απότοκα πλανεμένων ινδουϊστικών αντιλήψεων γι’ αυτό κάποτε υπάρχει και παρουσία ινδού (ινδουϊστή) ‘’εκπαιδευτή’’. Το αλληλένδετο της γιόγκα με τον ινδουϊσμό, το ομολογούν πολλοί ψευδοδιδάσκαλοι της πλάνης αυτής.

Αποτελεί τον  τέλειο τρόπο να λησμονήσει  κάποιος τον Θεό σε τέτοια πλανεμένα εναλλακτικά προγράμματα.  Πώς είναι δυνατό να αδιαφορούμε για τους Χριστιανούς που καταφεύγουν στους εναλλακτικούς δρόμους και περιπλέκονται σε πάμπολλες ατραπούς;  Ανυποψίαστοι ταλαιπωρημένοι άνθρωποι εγκλωβίζονται σε τέτοιους εναλλακτικούς πλοκάμους αποζητώντας γαλήνη και θεραπεία. 

No comments:

Post a Comment