Saturday, October 17, 2015

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ- ΑΡΧΙΜ. ΑΡΣΕΝΙΟΥ ΚΑΤΕΡΕΛΟΥ, ΤΟ ΚΑΥΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΘΕΟΔΙΚΙΑΣ



ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ
________

Αρχιμ. Αρσένιου Κατερέλου, Το καυτό πρόβλημα της θεοδικίας, (Γιατί να υπάρχουν η θλίψη και το κακό στον κόσμο;), Θεολογική θεώρηση και η πρακτική αντιμετώπισή του, Εκδόσεις “Ορθόδοξος Κυψέλη”, Θεσσαλονίκη 2015, σσ. 168.

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Το νέο βιβλίο του π. Αρσένιου Κατερέλου, Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Δίβρης Φθιώτιδος, καταπιάνεται με ένα πολύ σημαντικό θέμα που απασχολεί όλους τους ανθρώπους κάθε εποχής: Το πρόβλημα της θεοδικίας.

Μετά από μια θεολογικά συγκροτημένη εισαγωγή ακολουθούν τα εξής κεφάλαια που αποτελούν διασκευή ισάριθμων ομιλιών που έκανε ο π. Αρσένιος στον Ιερό ναό Αγίας Δεσποίνης Λαμίας το 2000:

1.) Γιατί υπάρχει το ηθικό κακόν;
2.) Γιατί επιτρέπεται από τον Θεόν η αδικία;
3.) Η ωφέλεια από τις αδικίες.
4.) Το φυσικό κακό είναι απόρροια του προπατορικού αμαρτήματος.
5.) Η ωφέλεια εκ των φυσικών κακών.
6.) Πώς συμβιβάζεται η αιώνια κόλασις με την αγάπη του Θεού;

Το βιβλίο πραγματεύεται το θέμα του με πλήρη αγιογραφική και πατερική συγκρότηση και δίνει εύστοχες απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που αφορούν την θεοδικία.

Αν και βαθύτατα θεολογικό βιβλίο προσφέρεται σε γλώσσα κατανοητή. Ο αναγνώστης μπορεί χωρίς δυσκολία να προσπελάσει τις θεολογικές έννοιες της θεοδικίας και να εμβαθύνει στα νοήματα του βιβλίου.

Τα βιβλία και τα άρθρα του π. Αρσένιου Κατερέλου τον έχουν ήδη καθιερώσει ως ένα διακριτικό οδηγό των πιστών σε θέματα πίστεως, ενώ η φήμη του ως πνευματικού ξεπέρασε, όχι απλά τα σύνορα της Φθιώτιδος, αλλά και της Ελλάδας.

Αναμένουμε με πολύ ενδιαφέρον τη συνέχεια του συγγραφικού του πλούτου.

No comments:

Post a Comment