Tuesday, October 27, 2015

ΔΥΣΑΡΕΣΤΗ ΕΚΠΛΗΞΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ



ΔΥΣΑΡΕΣΤΗ ΕΚΠΛΗΞΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Η είδηση μας έρχεται από τους Αντίποδες, τη μακρινή Αυστραλία. Ο Θεοφιλέστατος Δορυλαίου κ. Νίκανδρος, συνοδευόμενος από τον π. Μιχαήλ Ψαρομμάτη έφτασαν στην κώμη Μπέρρι, τρεις ώρες από το Άντελαϊντ της πολιτείας της Νότιας Αυστραλίας, για να γιορτάσουν τη μνήμη του Αγίου Δημητρίου και να ευχηθούν στον εορτάζοντα  εφημέριο π. Δημήτριο Μωραΐτη. Όμως, όπως πληροφορούμαστε, κατά τη διάρκεια της θείας λειτουργίας κατέφθασε στο ναό ομάδα παιδιών από το σχολείο των Παπικών Our Lady of the River, συνοδευόμενη από τους δασκάλους τους. Ο π. Μιχαήλ τους μίλησε στ’ αγγλικά, εξηγώντας το Βίο του Αγίου Δημητρίου. Στο τέλος ο Θεοφιλέστατος ευχαρίστησε τους δασκάλους του σχολείου των Παπικών για την παρουσία τους στη θεία λειτουργία. 

Η παρουσία των Παπικών στη θ. λειτουργία δεν ήταν τυχαία. Κάποιος τους κάλεσε, πιθανότατα ο εφημέριος του ναού. Οι Παπικοί δεν θα πήγαιναν ποτέ σε χώρο που δεν είναι ευπρόσδεκτοι. Από την άλλη, ο Θεοφιλέστατος, όχι μόνο ανέχθηκε την παρουσία ανθρώπων που δεν είναι Ορθόδοξοι, δηλαδή κακοδόξων, στο Μυστήριο, αλλά και τους ευχαρίστησε κιόλας! Τέλος, ο π. Μιχαήλ έσπευσε περιχαρής να τους κάνει και κήρυγμα! Τρεις κληρικοί κι ο ένας τους επίσκοπος της Εκκλησίας του Χριστού και δεν γνωρίζουν, ούτε υποπτεύονται την απαγόρευση της παρουσίας αιρετικών στη θείαα λειτουργία; Δεν έχουν ακούσει ποτέ πως μετά τη λειτουργία των κατηχουμένων, ούτε οι κατηχούμενοι έχουν το δικαίωμα να παρευρίσκονται στο Μυστήριο; Το Όσοι κατηχούμενοι προέλθετε, μη τις των κατηχουμένων δεν το έχουν ακούσει καμμιά φορά; Ας μη μας πουν ότι τα παιδιά αυτά κι οι δάσκαλοί τους κατηχούνται στην Ορθοδοξία, επειδή Παπικοί μπήκαν και Παπικοί βγήκαν από την εκκλησία. Δεν άκουσαν το Τας θύρας, τας θύρας οι δακρύων άξια πράξαντες κληρικοί της αρχιεπισκοπής Αυστραλίας; Δεν υπολογίζουν καθόλου τους ιερούς κανόνες της Εκκλησίας; 

Δεν έχουν υπ’ όψιν τους το «τις μερίς πιστώ μετά απίστων» του Αποστόλου Παύλου; Βέβαια! Στο κλίμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου οι συμπροσευχές και τα σούρτα-φέρτα των αιρετικών στους ναούς μας έχουν γίνει καθεστώς. Όμως οι κανόνες είναι εκεί κι έλεγχουν αείποτε τους παραβάτες. Οι παραβάσεις ΔΕΝ θα ενσωματωθούν ποτέ στο Κανονικό Δίκαιο.

No comments:

Post a Comment