Monday, October 19, 2015

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΚΛΗΡΙΚΟΥ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΠΟΥ ΟΔΕΥΕΙ ΠΡΟΣ ΚΑΘΑΙΡΕΣΗ



ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΚΛΗΡΙΚΟΥ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΠΟΥ ΟΔΕΥΕΙ ΠΡΟΣ ΚΑΘΑΙΡΕΣΗ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Αυτές τις μέρες το ποίμνιο της Εκκλησίας της Αμερικής -περισσότερο εδώ στη Νέα Υόρκη- είναι πολύ σκανδαλισμένο εξαιτίας των αποκαλύψεων της εφημερίδας “Εθνικός Κήρυξ” αναφορικά με γνωστό κληρικό της Αρχιεπισκοπής Αμερικής που υπέπεσε σε σοβαρά παραπτώματα.

Η υπόθεση του ήχθη στην επαρχιακή Σύνοδο η οποία ομόφωνα αποφάσισε να διαβιβάσει στην Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου το φάκελλο του εν λόγω κληρικού για να καθαιρεθεί.

Δυστυχώς, και ενώ η αρμόδια αρχή -τουτέστιν η επαρχιακή σύνοδος- έπραξε το καθήκον της όπως αναμένεται να το πράξει και η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο “Εθνικός Κήρυξ” συνεχίζει να αναφέρεται στο θέμα με πρωτοσέλιδους τίτλους και με λεπτομερή σκανδαλιστικά ρεπορτάζ.

Δεν κάνει! Δεν είναι σωστό! Συμφωνώ απόλυτα ότι πρέπει να καθαιρείται και να μη κουκουλώνεται μια υπόθεση εφόσον υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία που στοιχειοθετούν την ενοχή ενός κληρικού για κωλυτικά για την ιερωσύνη παραπτώματα.

Όταν όμως η Σύνοδος κάνει το καθήκον της και κινήσει τη διαδικασία της καθαίρεσης δεν είναι σωστό να σκανδαλίζουμε τον κόσμο με τη δημοσίευση λεπτομερειών των παραπτωμάτων.

Η μόνη περίπτωση που επιτρέπεται να επιμείνουμε με δημοσιεύματα σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι όταν η αρμόδια αρχή προσπαθεί να κουκουλώσει απαράδεκτες καταστάσεις. Μόνον τότε δικαιολογείται η συνέχιση της αναφοράς στο θέμα.

Αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν συμβαίνει αυτό. Θερμά παρακαλούμε να σταματήσει η σκανδαλολογία και η περαιτέρω εξουθένωση του αστοχήσαντος κληρικού. Δεν οικοδομεί κανένα και γκρεμίζει συνειδήσεις. Μιλώ επειδή ψηλάφησα τον σκανδαλισμό των πιστών από τα δημοσιεύματα.

No comments:

Post a Comment