Sunday, October 25, 2015

Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ο ΕΞΟΡΙΝΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΙΩΝΙΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ



Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ο ΕΞΟΡΙΝΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΙΩΝΙΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Άγιος Γεώργιος Εξορινός ονομάζεται μια μεσαιωνική εκκλησία, που βρίσκεται στην κατεχόμενη από τους Τούρκους πόλη της Αμμοχώστου της Κύπρου. Τελευταία οι κατακτητές (για λόγους δικούς τους) επέτρεψαν να γίνουν εκεί μερικές θείες λειτουργίες. 

Τελευταία στις 18.10. ανήμερα της εορτής του Αγίου Αποστόλου Λουκά, τελέστηκε για μια ακόμη φορά θεία λειτουργία στην κατεχόμενη εκκλησία. Χοροστάτησε ο οικείος επίσκοπος, μητροπολίτης Κωνσταντίας κι Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, μετ’ άλλων κληρικών. Κατ’ αυτήν έψαλλε η χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ρωμιοσύνη» υπό τη διεύθυνση του κ. Γιώργου Κυπριανού, θεολόγου, πρωτοψάλτου  και μουσικοδιδασκάλου. Μετά το πέρας της  λατρευτικής συνάξεως η πιο πάνω χορωδία παρουσίασε εντός του ιερού ναού,όπως μαρτυρούν οι φωτογραφίες, καλλιτεχνικό πρόγραμμα, τη συνοδεία μουσικών οργάνων, μεταξύ των οποίων και βιολιά, λαγούτα, ποντιακές λύρες κ.τ.ο. 

Μια ερώτηση, τόσον προς τον Πανιερότατο, όσο και προς τον διευθυντή της χορωδίας, που φέρει το βαρύ όνομα της Ρωμιοσύνης: Από πότε ένας ιερός χώρος και μάλιστα εκκλησία, μετατρέπεται σε χόρο κοσμικής εκδηλώσεως; Βάσει ποίας λογικής  ο χώρος των φρικτών του Χριστού μυστηρίων γίνεται πολυχώρος; Επιτέλους να πιστέψουμε ότι αμφότεροι, κυρίως δε ο Πανιερότατος, που τυγχάνει λιπαράς θεολογικής μορφώσεως, αγνοούν το αυτονόητο αυτό γεγονός; 

Η εκκλησία είναι χώρος λατρευτικός και ΜΟΝΟΝ. Ούτε για συναυλίες εν χορδαίς και οργάνοις την έκτισαν οι πρόγονοί μας, ούτε σε χώρο διαμονής μπορεί να μετατραπεί, μήτε κατάστημα μπορεί να γίνει, με οιονδήποτε δικαιολογητικό και οιανδήποτε πρόφαση ή πρόσχημα. 

Μη μου πείτε ότι αυτά συμβαίνουν και εις την Εσπερίαν, διότι οι αιρετικοί δεν γίνονται ποτέ παράδειγμα για την Εκκλησία. Οι Μπολσεβίκοι μετέτρεπαν τις εκκλησίες σε χώρους συναυλιών, αλλ’ αυτοί ήσαν άθεοι κι αντίχριστοι. Οι Τούρκοι, αν τους πούμε ότι χρησιμοποιούν τις εκκλησίες μας στα κατεχόμενα για αλλότριους σκοπούς (πράγμα το οποίο κάνουν επανειλημμένα), μπορούν άνετα να μας απαντήσουν: Μα εσείς οι ίδιοι δεν έχετε περιφρονήσει τους ιερούς σας χώρους. Γιατί φωνάζετε όταν εμείς τους χρησιμοποιούμε για αλλότριους σκοπούς;

No comments:

Post a Comment