Thursday, September 24, 2015

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ … ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΩΝ



ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ … ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΩΝ

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Όσον κι αν φαίνεται παράξενο, ασυνήθιστο κι αποτρόπαιο, εκτός από τα μουσεία, με τη συνήθη έννοια του όρου, υπάρχουν και άλλα μουσεία, όπου ο επισκέπτης δεν ικανοποιεί το αίσθημά του ωραίου, ούτε την περιέργεια και τον θαυμασμό του. Τέτοια είναι και τα μουσεία βασανιστηρίων. Προσωπικά έχω υπόψη μου τρία. Το ένα βρίσκεται στην Πράγα, στο κέντρο της παλιάς πόλης (Στάρυ Μέστο), το άλλο σ’ ένα δρομάκι της μεσαιωνικής πόλης Καρκασόν στη νότια Γαλλία και το τρίτο στη βελγική πόλη Μπρύζ. 

Το τελευταίο, που βρίσκεται στη Βόλλεστραατ αρ. 9, έχει σαν διαφήμισή του στο Διαδίκτυο ένα πίνακα. Παρουσιάζει ο πίνακας αυτός ένα δυστυχισμένο άνθρωπο ημίγυμνο σ’ ένα κρεββάτι. Το πρόσωπό του είναι μάσκα τρόμου κι ουρλιάζει από τους πόνους, διότι ένας αδίστακτος γδάρτης του έχει γδάρει το αριστερό πόδι, ένα άλλος ξεκίνησε να του γδέρνει το δεξί του χέρι κι ένας τρίτος έτοιμάζεται να του γδάρει το αριστερό χέρι. Γύρω του πολλοί παρακολουθούν με σοβαρότητα κι απάθεια το … θέαμα. Όπως σημειώνεται, το Μουσείο διαθέτει αξιόλογη συλλογή οργάνων βασανιστηρίων. 

Τα αναφέρω αυτά για να μην ξεχνάμε την ιστορία. Κι όπως έλεγε προσφυώς κάποιος φίλος, οι αιρετικοί δεν έχουν καλές σχέσεις με την ιστορία. Πίσω από τα βασανιστηρια των μεσαιωνικών χρόνων βρίσκεται ο Παπισμός με την κακόφημη «Ιερά εξέταση». Αναρίθμητοι άνθρωποι υπέστησαν τα πάνδεινα την εποχή που ο Παπισμός κυριαρχούσε αδιαμφισβήτητα στην Εσπερία κι όχι μόνο. Σαν Κύπριος θυμάμαι τους 13 Αγίους της Καντάρας, που στα 1231 τους έκαψαν ζωντανούς οι Παπικοί στη Λευκωσία με παπική διαταγή. Δεν μου διαφεύγει από το μυαλό το μυθιστόρημα του Φιοντόρ Ντοστογιέβσκυ «Αδελφοί Καραμαζώφ», όπου στη Σεβίλλη της Ισπανίας, κατά τον Αλιόσα, ο μέγας ιεροεξεταστής απειλεί το Χριστό με κάψιμο στην πυρά. Κι όλ’ αυτά τα βασανιστήρια έγιναν στο όνομα του Χριστού!!! Αυτοί είναι πού αποτελούν, κατά τον οικουμενιστικό χαρακτηρισμό, «την αδελφήν Εκκλησίαν της πρεσβυτέρας Ρώμης». Ε,όχι! Δεν θα μοιρατούμε τα ασήκωτα βάρη της φρικτής «Ιεράς εξέτασης» με τον Παπισμό.

No comments:

Post a Comment