Friday, September 25, 2015

ΜΝΗΜΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ



ΜΝΗΜΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Ο Ευαγγελιστής Ιωάννης είναι ο Απόστολος στον οποίο, κατά τη Σταύρωση, ο Σωτήρας παρέδωσε τη φροντίδα της Μητέρας του. Πρόκειται για πρόσωπο σπουδαιότατο, αφού είναι ένας από τους 12 αποστόλους, ένας από τους τέσσερις Ευαγγελιστές, αλλά κι ένας από τους τρεις Θεολόγους της Εκκλησίας (οι αλλοι δύο είναι ο Γρηγόριος ο Θεολόγος κι ο Συμεών ο Νέος Θεολόγος). 

Τον μεγάλο αυτό Άγιο γιορτάζει η Εκκλησία στις 26 Σεπτεμβρίου. Σχολιάζοντας τα λόγια του γι’ αυτούς που δεν κατέχουν, ούτε πρεσβεύουν την αληθινή διδασκαλία της Εκκλησίας (Β΄ Ιωάν. 7-11) πληροφορούμαστε ότι με τέτοιους ανθρώπους, δηλαδή κακοδιδασκάλους κι αιρετικούς εμείς οι Χριστιανοί ΔΕΝ πρέπει να συναστρεφόμαστε, κι ούτε «χαίρετε» να τους λέμε. «Ο γαρ λέγων αυτώ χαίρειν κοινωνεί τοις έργοις αυτού τοις πονηροίς» (Β΄ Ιωάν. 11). 

Δεν βλάπτει να ακούσουν κι οι οικουμενιστές τις αποστολικές παραινέσεις. Όπως είναι τοις πάσι γνωστόν νυχθημερόν συναναστρέφονται και μάλιστα συμπροσεύχονται πολλές φορές με τους αιρετικούς πάσης φύσεως (από Παπικούς μέχρι Προτεστάντες πάσης αποχρώσεως όπως και Μονοφυσίτες) στο όνομα μιας ψευδώνυμης αγάπης. Τα λόγια του Αποστόλου Ιωάννη, του ευαγγελιστή της αγάπης, δεν κάνουν φαίνεται γι’ αυτούς. Ξέρουν καλύτερα το θέλημα του Θεού απ’ αυτόν στον οποίο εμπιστεύθηκε ο Χριστός την ίδια τη Μητέρα του! 

Δεν μας διαφεύγει επίσης πώς ενεργούσε ο ίδιος ο Απόστολος όταν αντιμετώπιζε αιρετικούς στην Έφεσο. Αναφέρεται ότι κάποτε πήγε ο Απόστολος με τους μαθητές του στα δημόσια λουτρά της πόλεως. Όταν, όμως, είδε ότι έρχοταν προς τα εκεί ο αιρετικός Κήρυνθος τους είπε: - "Πάμε να φύγουμε, μήπως πέσουν τα λουτρά και μας πλακώσουν." Δεν είχε, βλέπετε, αγάπη όπως έχουν οι οικουμενιστές των καιρών μας!

No comments:

Post a Comment