Friday, September 25, 2015

ΑΞΙΑ ΕΠΑΙΝΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΟΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΤΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΜΟΡΦΟΥ



ΑΞΙΑ ΕΠΑΙΝΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΟΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΤΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΜΟΡΦΟΥ

Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου
=====

Η επικινδυνότητα επίσκεψης σε κέντρα ολιστικής ιατρικής, αυξάνεται όπως αντιλαμβανόμαστε, γιατί πέραν της ολιστικής πλάνης, καραδοκεί και πλήθος άλλων νεοεποχίτικων πλανών. Η Ορθόδοξη συνείδηση αντικαθίσταται με τη ‘’συμπαντική συνείδηση’’ των νεοεποχίτικων πλανών. Η ελπίδα στον Θεό δυστυχώς δεν έχει θέση στις νεοεποχίτικες εναλλακτικές αυτές πλάνες, καθότι με ‘’μεταφυσικό’’ τρόπο διαλαλούν τη θεραπευτική ‘’βεβαιότητα’’.

Το Καλοκαίρι που πέρασε στη βορειοδυτική Κέρκυρα πραγματοποιήθηκαν ‘’ολιστικές διακοπές’’, όπου προβαλλόταν και η ομοιοπαθητική, η γιόγκα, ο διαλογισμός, η σωμακρόαση κλπ. Εκεί γύρω από τις παραλίες του Αρίλλα και του Αγίου Στεφάνου πραγματοποιήθηκαν τα εναλλακτικά ατοπήματα. 

Στους Μαγουλάδες της Κέρκυρας (οι οποίοι συμπεριλαμβάνοντο στο πρόγραμμα των ‘’ολιστικών’’ διακοπών) μέχρι και Bouddha Hall (Σαλόνι του Βούδα) υπήρχε για τις εκδηλώσεις αυτές.  Σε κάποια από τα κέντρα μάλιστα, συναντούσε κανείς και αγάλματα του Βούδα. Ομιλούσαν για θετική ενέργεια του νησιού για να προβάλουν τις ‘’ολιστικές διακοπές’’. Πρόβαλλαν τον διαλογισμό με το ηλιοβασίλεμα, διαλογισμό στη θάλασσα κλπ.

Κέντρο ολιστικής ιατρικής πρόσφατα, επέλεξε τη νήσο Εύβοια για τριήμερη συνάντηση «αγιουρβέδα & γιόγκα» τον Σεπτέμβριο του 2015. Στον τόπο άσκησης του Οσίου Δαυίδ του εν Ευβοία, πραγματοποιήθηκαν τέτοιου είδους νεοποχίτικες εναλλακτικές πλάνες. Η Εύβοια, ο τόπος άσκησης του Γέροντος Ιακώβου Τσαλίκη, μολύνθηκε με τις διαλογιστικές ινδουϊστικές πλάνες «αγιουρβέδα και γιόγκα», που προσφέροντο από «Κέντρο  ολιστικής ιατρικής».

Τριήμερες συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται από κέντρα ολιστικής ιατρικής σε ξενοδοχειακά διαμερίσματα και μάλιστα δωρεάν για πρακτική της γιόγκα και αγιουρβέδα, για ολιστική προσέγγιση της υγείας και του άγχους. Κι όλα τούτα τις αρκετές φορές με την παρουσία ινδού.

Κέντρο ολιστικής ιατρικής, προσκαλεί σε φθινοπωρινό κύκλο μαθημάτων γιόγκα, εισαγωγή σε pranayana (το τέταρτο μέρος της γιόγκα) και βασικές asanas (εργαλεία για ανώτερη ‘’επίγνωση’’) όπως τα καλούν στη γιόγκα, στο Σούνιο.

Ορθόδοξοι Χριστιανοί εξ αφορμής των εναλλακτικών θεραπειών, ασχολούνται και με τις συναφείς ‘’μεταφυσικές’’ εναλλακτικές πλάνες. Κι αν τολμήσεις να προτάξεις λόγο αληθείας, θα ακούσεις τη συνήθη απάντηση ‘’μα αφού και ο δείνα ιερωμένος ασχολείται’’. Δεν είναι πάντοτε εύκολη η αποδοχή της ανασκευής από μέρους μας με τέτοιο αντίλογο.

Άξια επαίνου λοιπόν θα είναι και η ανασκευή της απαράδεκτης ‘’αντιπρότασης’’  της ολιστικής ιατρικής και των φαρμάκων της που προβάλλεται  στην Ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Μόρφου.

No comments:

Post a Comment