Thursday, August 27, 2015

OI ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΟΥ ΑΝΤΙΑΙΡΕΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΛΕΜΕΣΟΥ ΝΑ ΑΝΑΣΚΕΥΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΙΡΕΤΙΚΗ ΘΕΣΗ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΧΑΡΙΤΟΣ, ΠΟΥ ΔΙΔΑΞΕ Ο π. ΙΩΣΗΦ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΝΟΣ



OI ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΟΥ ΑΝΤΙΑΙΡΕΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΛΕΜΕΣΟΥ ΝΑ ΑΝΑΣΚΕΥΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΙΡΕΤΙΚΗ ΘΕΣΗ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΧΑΡΙΤΟΣ, ΠΟΥ ΔΙΔΑΞΕ Ο π. ΙΩΣΗΦ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΝΟΣ

(Δεν πρόκειται περί φραστικού λάθους, αλλά περί αιρετικής θέσης, ότι δήθεν ‘’η Θεία Χάρις είναι κατώτερη από το νου του ανθρώπου’’)

Του θεολόγου κ. Β. Χαραλάμπους
======

Η αιρετική καινοτομία ότι  «ο νους του ανθρώπου που είναι πρόσωπον και το καθ’ εικόνα και ομοίωσιν, είναι υπεράνω της Χάριτος», που δίδαξε ο π. Ιωσήφ Βατοπαιδινός, θα πρέπει να ανασκευαστεί από τους αρμοδίους του αντιαιρετικού αγώνα της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού.

Το σχετικό βίντεο αναρτήθηκε πρόσφατα στην ιστοσελίδα Vatopedi.gr της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου και τιτλοφορείται «Τέκνα Θεού γενέσθαι»,  με ομιλία του που έγινε στο Συνοδικό της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου.  Δεν αποτελεί φραστικό λάθος, αλλά αιρετική και  βλάσφημη καινοτομία, η περί Θείας Χάριτος διδασκαλία του, ότι δηλαδή «ο νους του ανθρώπου είναι υπεράνω της Χάριτος». 

Η δικαιολόγηση της αιρετικής θέσης περί κατωτερότητας της Θείας Χάριτος, ότι δηλαδή ‘’η Θεία Χάρις είναι εργαλείο, ενώ ο νούς είναι πρόσωπον’’,   όπως και η απαράδεκτη ‘’ισχυροποίησή’’ της αιρετικής αυτής θέσης με τον χαρακτηρισμό της ως «μυστήρια μυστηρίων», δεν αφήνει περιθώρια άλλης εκδοχής.  Αποτελεί ξεκάθαρα αιρετική θέση περί της Θείας Χάριτος.  Αλοίμονο αν τις αιρετικές θέσεις τις καλούσαμε λεκτικά λάθη.

Μάλιστα η αναφορά του περί επαναλήψεως της αιρετικής αυτής πλάνης, με τα χαρακτηριστικά λόγια «Κι άλλοτε σας τα είπα αυτό, αλλά σας το είπα συγχωνευμένα.  Δεν είναι παράξενα τούτα», δεν αφήνει περιθώρια φραστικού λάθους.  Φυσικά η προσωποληψία δεν αφήνει άλλη εκδοχή πέραν του φραστικού λάθους. 

Ο ενθουσιαστικώς προβαλλόμενος π. Ιωσήφ Βατοπαιδινός δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης.  Χιλιάδες ανυποψίαστοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί γίνονται καθημερινά  μέτοχοι της αιρετικής ασέβειας  αυτής του Κυπρίου αυτού μοναχού. 

Πρόκειται περί ‘’καινής αιρέσεως’’.  Είναι συνήγοροι της ασεβείας οι προβάλλοντες τέτοια αιρετική θέση, η οποία θεωρεί (άπαγε της βλασφημίας) την άκτιστη Θεία Χάρη κατώτερη του κτιστού ανθρωπίνου νου. 

Νοθεύει αγνωμόνως την Πατερική μας Παράδοση η αιρετική αυτή καινοτομία.  Ας προστατέψουν οι αρμόδιοι του αντιαιρετικού αγώνα της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού, τις χιλιάδες ανυποψίαστους Ορθοδόξους Χριστιανούς, οι οποίοι εκλαμβάνουν ως ορθούς όλους τους λόγους του π. Ιωσήφ Βατοπαιδινού.

Φυσικά θα δοθεί η συνήθης απάντηση ότι απλά είναι ένα φραστικό λάθος.  Χωρίς να θέλω να μειώσω τους   αρμοδίους του αντιαιρετικού αγώνα της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού (κάποιοι γωρίζουν την αλήθεια των λόγων τούτων), θα αναφέρω απλά ότι η μόνη ελπίδα μας είναι ο Θεός.  Το θέμα δεν είναι καθόλου εύκολο.  Έχομε λάβει πικρή πείρα και από τα κείμενά μας για την κακοδοξία του π. Ιωσήφ Βατοπαιδινού για το θέμα των εκτρώσεων.  Μόνο ο Θεός θα βοηθήσει να λάμψει η αλήθεια.

No comments:

Post a Comment