Tuesday, August 18, 2015

ΙΟΧΡΟΥΣ ΠΜΕΥΜΑΤΙΚΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ


ΙΟΧΡΟΥΣ ΠΜΕΥΜΑΤΙΚΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ

(Η διαλογιστική πλάνη που προσφέρεται από νεοεποχίτικα κέντρα ‘’ολιστικής θεραπείας’’)

Του θεολόγου κ. Β. Χαραλάμπους
=====

Από κέντρα ολιστικής θεραπείας και ιατρικής (Holistic therapy & medication centers), στην Ελλάδα και το εξωτερικό, προβάλλεται η νεοεποχίτικη πλάνη την οποία καλούν ‘’διαλογισμός στην ιόχρου φλόγα’’. 

Στο φετινό φεστιβάλ "ολιστική ζωή & φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης υγείας και πρόληψης’’, συμμετείχε και η καλούμενη ‘’Ακαδημία πνευματικής ανέλιξης’’ και καλούσαν τους συμμετέχοντες να ‘’βιώσουν όλοι μαζί τα οφέλη του διαλογισμού στην ιόχρου φλόγα’’. Ακόμα μια ολιστική ‘’προσφορά’’ σε νεοεποχίτικη απώλεια.

Αν κάποιοι ανυποψίαστοι Χριστιανοί εντυπωσιαστούν, όπως τούτο συνέβη από τα διαφημιζόμενα απατηλά ‘’πλεονεκτήματα’’ της εναλλακτικής ολιστικής πλάνης, η προσπάθεια για μη συμμετοχή σε τέτοιο ‘’φεστιβάλ’’, γίνεται ακόμα πιο δύσκολη. Ως ταξίδι προβάλλεται η ενασχόληση με το ‘’διαλογισμό στην ιόχρου φλόγα’’. 

Χαρακτηριστικά η ‘’ολιστική’’ ανακοίνωση αναφέρει ότι «ο διαλογισμός στην ιόχρου φλόγα είναι ένα ταξίδι στην ενέργεια της μετουσίωσης», των ‘’όντως ανταλλαγής’’ για να χρησιμοποίησουμε δικό τους σκόπιμο χαρακτηρισμό. Ακόμα μια οδός απωλείας της μεταφυσικής διαλογιστικής αθεΐας.

Υπάρχει έστω και η παραμικρή αμφιβολία ότι σε ολιστικά κέντρα καραδοκεί πέραν της ολιστικής πλάνης και η πλάνη του διαλογισμού, όπως και άλλων νεοεποχίτικων πλανών; Μέσα από το σκότος του διαλογισμού, ισχυρίζονται ότι θα επέλθει ο ‘’φωτισμός’’ (σκοτισμός) και η ‘’κάθαρση’’ (ρυπαρότητα) της ψυχής. Το προβαλλόμενο ‘’ελάτε να νοιώσουμε την καρδιά μας να ανοίγει’’, αλλοτρόπως ομοηχεί με την καραδοκούσα πλάνη ‘’διαλογισμός στην ιόχρου φλόγα’’.

Ο Ορθόδοξος Χριστιανός ακολουθώντας ανυποψίαστος τις διαλογιστικές αθεϊστικές πλάνες, οδηγείται στον ‘’φωτισμό’’ (σκοτισμό) και την ‘’κάθαρση’’ (ρυπαρότητα) της ψυχής και όχι στην κάθαρση το φωτισμό και τη θέωση.

Ως γνωστό ο Γέροντας Σωφρόνιος του Έσσεξ, είχε περιπέσει για οκτώ χρόνια στην πλάνη του υπερβατικού διαλογισμού. Η εκζήτηση του καλουμένου από τις ινδουϊστικές πλάνες ‘’υπερπροσωπικού απολύτου’’, του αθεϊστικού τούτου αποκυήματος των ανατολικών θρησκειών, είχε καταστεί η αιτία της επί οκτώ έτη πνευματικής αυτοκτονίας.

Όπως αναφέρει ο Αρχιμανδρίτης Ζαχαρίας (Ζάχαρου) στο σύγγραμμα του ‘’Αναφορά στη Θεολογία του Γέροντος Σωφρονίου - Έκδοση Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Έσσεξ’’, «Την πλάνη του στο απρόσωπο και φανταζόμενο Απόλυτο του ινδικού τύπου θρήνησε με πένθος ακραίας εντάσεως επί δεκάδες χρόνια, θεωρώντας την ως πτώση όμοια με εκείνη του Αδάμ, και ως αυτοκτονία σε μεταφυσικό επίπεδο».

«Την ενασχόληση του Γέροντος Σωφρονίου στην απρόσωπη θεωρία των ανατολικών θρησκειών, κατά τη  νεότητά του», ορθά το έχει καλέσει ως «ως αυτοκτονία σε μεταφυσικό επίπεδο».

Με όλα τούτα αντιλαμβάνεται κανείς το κίνδυνο που διατρέχει ο ανυποψίαστος Ορθόδοξος Χριστιανός που επισκέπτεται τέτοια κέντρα ‘’ολιστικής θεραπείας’’, κάποτε και με τη συνένοχη αδιαφορία κάποιων ιερωμένων μας. Ο κίνδυνος καθίσταται ακόμα πιο μεγάλος όταν κάποιος ιερωμένος αντιπροτείνει τούτη έναντι της ιατρικής που όλοι γνωρίζουμε.

Δυστυχώς η νεοποχίτικη αντιπρόταση της ολιστικής ιατρικής και των φαρμάκων της, εξακολουθεί να είναι αναρτημένη στην Ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Μόρφου.  

Τελικά στην ‘’αντιπρόταση’’ της εναλλακτικής ολιστικής πλάνης, θα πρέπει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου, να δώσει την απάντηση, για να προληφθεί και η ενασχόληση και με τις άλλες νεοεποχίτικες εναλλακτικές πλάνες, από αυτούς που θα επιλέγουν να ακολουθήσουν την ‘’ολιστική θεραπεία’’.

No comments:

Post a Comment