Monday, August 17, 2015

ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΚΤΟΠΙΖΟΥΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΨΑΛΤΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΝΑΛΟΓΙΑ



ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΚΤΟΠΙΖΟΥΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΨΑΛΤΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΝΑΛΟΓΙΑ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Έχω επισημάνει, από καιρό, κατ’ επανάληψη, ότι όχι μόνον δεν γίνεται καμία προσπάθεια να ξεφύγουμε από τους νεωτερισμούς και την εκκοσμίκευση που υπέταξε την Εκκλησία της Αμερικής ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος, αλλά ότι η εκκοσμίκευση και οι νεωτερισμοί διευρύνονται επί Αρχιεπισκοπίας Δημητρίου.

Και ιδού δύο νέες αποδείξεις του ισχυρισμού μου.

Το Σάββατο, την εορτή της Κοίμησης της Παναγίας, εκκλησιάστηκα στον καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν. Ενώ και οι δύο πολύ καλοί ψάλτες του ναού ήταν παρόντες μία νέα κοπέλα κατέλαβε θέση στο αναλόγιο και συμμετείχε στα αναγνώσματα και στην ψαλμωδία.

Την Κυριακή, εορτή του Αγίου Γερασίμου, εκκλησιάστηκα στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Μανχάταν. Ενώ όλοι ψάλτες ήταν παρόντες μια άλλη κοπέλα πήγε και έψαλλε πολλούς ύμνους του Όρθου και της Θείας Λειτουργίας.

Το πιο σημαντικό! Τόσον ο π. Ιωάννης Βλάχος όσον και ο π. Δημήτριος Κορδάρης -και οι δύο πολύ καλοί κληρικοί- τυγχάνουν στενοί συνεργάτες του Σεβ. Αμερικής.

Είναι, επομένως, φανερόν ότι ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος ευλογεί και με τα δύο χέρια τον εκτοπισμό των ιεροψαλτών από το αναλόγιο. Δεν φτάνει, δηλαδή, που έχουμε φραγκοχορωδίες (στις οποίες οι γυναίκες συνιστούν την μεγάλη πλειοψηφία) τώρα, επί Αρχιεπισκοπίας Δημητρίου, έχουμε τις γυναίκες να εκτοπίζουν τους ψάλτες από το αναλόγιο. Κάτι που δεν συνέβαινε στους δύο αυτούς ναούς επί Αρχιεπισκοπίας Ιακώβου. 

Δεν είναι ντροπή, Σεβασμιότατε Αμερικής, επί των ημερών σας η Αρχιεπισκοπή Αμερικής να βαδίζει ακόμη πιο εκκοσμικευμένα και ακόμη πιο νεωτεριστικά από ότι τις ημέρες της Αρχιεπισκοπίας του μ. Ιακώβου;

Αλλά αυτός δεν είναι ο μόνος νεωτερισμός που επικράτησε επί Αρχιεπισκόπου Δημητρίου. Υπάρχουν ακόμη πιο ανησυχητικά φαινόμενα. Θα επανέλθουμε, συν Θεώ, σύντομα για να αποδείξουμε με συγκεκριμένα στοιχεία ότι ο Νεονικολαιτισμός -σε ορισμένα θέματα- κατέστη η επίσημη θέση της Εκκλησίας μας.

No comments:

Post a Comment