Monday, August 3, 2015

Η ΝΕΟΕΠΟΧΙΤΙΚΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΛΑΝΗ ‘’AΓΙΟΥΡΒΕΔΑ’’ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ ΑΠΟ ΚΕΝΤΡΑ ΟΛΙΣΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ



Η ΝΕΟΕΠΟΧΙΤΙΚΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΛΑΝΗ ‘’AΓΙΟΥΡΒΕΔΑ’’ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ ΑΠΟ ΚΕΝΤΡΑ  ΟΛΙΣΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

(Εξ αφορμής της διαφημιζόμενης συνάντησης στην Εύβοια από κέντρο ολιστικής ιατρικής, για τριήμερη συνάντηση αγιουρβέδα & γιόγκα τον Σεπτέμβριο του 2015)

Του θεολόγου κ. Β. Χαραλάμπους
=====

Η εναλλακτική πλάνη ‘’αγιουρβέδα’’ έλκει την καταγωγή της, όπως όλες οι νεοεποχίτικες πλάνες από την Ινδία. Ισχυρίζονται οι διασπείροντες την πλάνη αυτή, ότι οι Brahma από το διαλογισμό που έκαναν, τους δόθηκε φώτιση (σκότιση) και έτσι έμαθαν τα περί της"αγιουρβέδα’’ (ayurveda).  

Και μόνη η προβολή της εναλλακτικής πλάνης ‘’αγιουρβέδα’’ από τους Γκουρού Μαχαρίσι Μαχές Γιόγκι, είναι αρκετή για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της πλάνης αυτής.

Η σύνθετη λέξη ayurveda, του ινδουϊστικού διαλογιστικού αυτού συστήματος, προέρχεται από τη λέξη ayus που θα πει ζωή, ζωτική δύναμη, υγεία και από τη λέξη veda που θα πει ολοκληρωμένη γνώση, επιστήμη. Να σημειώσουμε ότι υπάρχει αγιουρβέδα η οποία χρησιμοποιεί τη λεγόμενη βέδικη αστρολογία, η οποία καλείται jyotish και θα πει ‘’εσωτερικό φως’’(εσωτερικό σκότος).

Η νεοεποχίτικη εναλλακτική πλάνη ‘’αγιουρβέδα’’, όπως και η νεοεποχίτικη εναλλακτική ολιστική πλάνη ομιλεί για το σύμπαν, προσδίδοντας του ‘’μεταφυσικές’’ ιδιότητες. Όπως η ολιστική πλάνη αναφέρεται σε αρχές που διέπουν το σύμπαν, ενσωματώνοντας τις έννοιες πνεύμα, νους, σώμα, για να προσδώσει ‘’μεταφυσική’’ χροιά στην πλάνη της και ως εκ τούτου επιπρόσθετη θεραπευτική βεβαιότητα, έτσι και η πλάνη ‘’αγιουρβέδα’’, αναφέρεται στον άνθρωπο και το σύμπαν, μιλώντας για τρία ‘’επίπεδα ύπαρξης’’ του ‘’υλικού παχυλού σώματος’’, του ‘’νοητικού σώματος’’ και της ‘’εσώτερης φύσης τους’’. Όλα τούτα είναι απότοκα πλανεμένων ινδουϊστικών αντιλήψεων. 

Η ενασχόληση με τις νεοεποχίτικες εναλλακτικές πλάνες, ‘’εξορίζει’’ τον Θεό από τη ζωή του ανθρώπου και έτσι αρχίζει η κόλασις του ανθρώπου. «Οι δαίμονες…την ψυχήν αιχμαλωτίζουσι βιαίως, αυτήν εις α μη θέλει παρακαλούντες οι φόνιοι», για να χρησιμοποιήσουμε λόγια του Αγίου Διαδόχου  Φωτικής.

Η επικινδυνότητα επίσκεψης σε κέντρο ολιστικής ιατρικής, επαυξάνεται όπως αντιλαμβανόμαστε, γιατί πέραν της ολιστικής πλάνης, καραδοκεί και πλήθος άλλων νεοεποχίτικων πλανών. Η Ορθόδοξη συνείδηση αντικαθίσταται με τη ‘’συμπαντική συνείδηση’’ των νεοεποχίτικων πλανών. Η ελπίδα στον Θεό δυστυχώς δεν έχει θέση στις νεοεποχίτικες εναλλακτικές αυτές πλάνες, καθότι με ‘’μεταφυσικό’’ τρόπο διαλαλούν τη θεραπευτική ‘’βεβαιότητα’’.

Κέντρο ολιστικής ιατρικής πρόσφατα, επέλεξε τη νήσο Εύβοια για τριήμερη συνάντηση «αγιουρβέδα & γιόγκα» τον Σεπτέμβριο του 2015. Ο τόπος άσκησης του Οσίου Δαυίδ του εν Ευβοία, θα μολυνθεί με τέτοιου είδους νεοποχίτικες ινδουϊστικές πλάνες. Η Εύβοια, ο τόπος άσκησης του σπουδαίου Γέροντος Ιακώβου Τσαλίκη, θα μολυνθεί με τις διαλογιστικές ινδουϊστικές  πλάνες «αγιουρβέδα και γιόγκα», που προσφέρονται από «Κέντρο ολιστικής ιατρικής».

No comments:

Post a Comment