Thursday, August 6, 2015

ΑΣΕΒΕΙΑ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΘΗΝΑΓΟΡΑ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ



ΑΣΕΒΕΙΑ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΘΗΝΑΓΟΡΑ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Την Τετάρτη πήγα στην Παράκληση της Παναγίας που τελέστηκε στον ιερό ναό του Αγίου Ελευθερίου στον Μανχάταν.

Οι πιστοί λιγοστοί, όπως σε όλες τις κοινότητες αυτή την περίοδο, αφού οι πλείστοι ομογενείς βρίσκονται εκτός Νέας Υόρκης σε διακοπές. Οι πιο πολλοί στην Ελλάδα. Ορισμένοι σε άλλους προορισμούς.

Ο ευλαβής κληρικός π. Αθανάσιος Δήμου τέλεσε την Παράκληση πολύ κατανυκτικά. Τον βοήθησαν οι δύο γυναίκες που ψάλλουν στην εκκλησία επί εθελοντικής βάσεως. Η κοινότητα είναι μικρή και πτωχή. Άλλοτε έσφυζε από ζωή και την εποχή του Αθηναγόρα ήταν ο καθεδρικός ναός της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Τώρα οι ομογενείς μετώκησαν. Ελάχιστοι πια έχουν μείνει στην περιοχή.

Η ψαλμωδία των γυναικών στον Άγιο Ελευθέριο καθόλου δεν ενοχλεί. Όχι μόνον επειδή οι ευλαβείς προχωρημένης ηλικίας κυρίες ψάλλουν με ήθος και ταπείνωση αλλά και επειδή δεν υπάρχουν άντρες ψάλτες. Δεν ψάλλουν, επομένως, από περιφρόνηση προς την Παράδοση και προς τους Κανόνες της Εκκλησίας που απαγορεύουν την ψαλμωδία των γυναικών αλλά εξαιτίας της υπάρχουσας λειψανδρίας.

Όλα ωραία και κατανυκτικά και με πολλή ευλάβεια στην Παράκληση της Παναγίας μας στον Άγιο Ελευθέριο.

Θερμή μου παράκληση προς τον π. Αθανάσιο -κληρικό που σέβομαι ιδιαίτερα επειδή είναι πνευματικός άνθρωπος- είναι να απομακρύνει τη φωτογραφία του Πατριάρχη Αθηναγόρα από την Αγία Τράπεζα. Στην Αγία Τράπεζα έχει θέση το Αρτοφόριο, το Ευαγγέλιο, η εφτάφωτη λυχνία, το αντιμήνσιο, ο σταυρός ευλογίας και η μούσα. Όχι οι φωτογραφίες των όποιων ιεραρχών ενάρετων ή σκανδαλοποιών.

Αντιλαμβάνομαι ότι η εκκλησία καμαρώνει διότι ο Άγιος Ελευθέριος υπήρξε κάποτε ο καθεδρικός ναός του Αθηναγόρα, αλλά η φωτογραφία του δεν έχει θέση στην Αγία Τράπεζα. Δεν υπεισέρχομαι εδώ στη συζήτηση που αφορά το οικουμενιστικό ποιόν του Αθηναγόρα. Αρκούμαι στην ασέβεια και στην απρέπεια να υπάρχει φωτογραφία ιεράρχη ζώντος ή κεκοιμημένου πάνω στην Αγία Τράπεζα.

No comments:

Post a Comment