Saturday, July 4, 2015

H KATA ΘΕΟΝ ΣΟΦΗ ΥΠΟΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΓΟΡΤΥΝΟΣ, ΑΝΑΠΑΥΕΙ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΟΥΣ



H KATA ΘΕΟΝ ΣΟΦΗ ΥΠΟΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΓΟΡΤΥΝΟΣ, ΑΝΑΠΑΥΕΙ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΟΥΣ

«Ο καθένας ας κάνει τον σταυρό του και ας σκεφτεί ήρεμα τι θα ψηφίσει» - Μητροπολίτης Γόρτυνος

Του θεολόγου κ. Β. Χαραλάμπους
=====

Ο Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως Ιερεμίας, ο οποίος πολύ συχνά μας αναπαύει με το Ορθόδοξο ομολογιακό φρόνημά του και πάλιν με την κατά Θεόν σοφή αναφορά του για το δημοψήφισμα «Ο καθένας ας κάνει τον σταυρό του και ας σκεφτεί ήρεμα τι θα ψηφίσει», πολύ μας ανέπαυσε. 

Η τόσο σημαντική από Ορθόδοξη άποψη υπόδειξη του Σεβασμιωτάτου Γόρτυνος, καταδεικνύει πόσο θεάρεστο είναι, να έχει ο άνθρωπος κατά νουν τον Θεόν για ότι κάνει. Επιτέλους και μια Ορθόδοξη υπόδειξη για τις εκλογές στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

Ενθυμούμαι κάποτε πριν πολλά χρόνια, όταν ζήτησα από κάποιον Γρηγοριάτη μοναχό μια συμβουλή για την αδιάλειπτο προσευχή, από αυτά που άκουσε από τον Γέροντά του Αρχιμανδρίτη Γεώργιο Καψάνη, μου απάντησε ως εξής: «να έχεις συνεχώς κατά νουν τον Θεόν». Δυστυχώς σε τέτοιες στιγμές όπως αυτή του δημοψηφίσματος, κυριαρχούν οι συναισθηματισμοί και τα πάθη.

Από την μια βρίσκεται το ‘’ναι’’ που παρουσιάζεται εξωραϊσμένο, ως απλά είναι ένα “ναι” στην Ευρώπη, συνοδευόμενο με πλήθος φιλοευρωαπαϊκών υπερβολών, αγνοώντας παντελώς τη σκληρή πρόταση των θεσμών. Από τη άλλη βρίσκεται το ‘’όχι’’ στηριζόμενο από πλήθος υπερβολικών  πατριωτικών λόγων, αγνοώντας την εξαθλιωτική χρεοκοπία που καραδοκεί μετά από αυτό. 

Μάλιστα στην προσπάθειά τους να στηρίξουν κάποιοι το ‘’όχι’’, ανέσυραν και τον λόγο του Μακρυγιάννη «Βοηθείστε διότι μας παίρνουν αυτοί οι μισέλληνες και άθρησκοι ότι πολύτιμον τζιβαϊρικόν έχομεν». 

Δυστυχώς  η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που “διαθέτει” Πρωθυπουργό, δεδηλωμένο άθρησκο. Οι κατεξοχήν διαπραγματευτές με τους θεσμούς, ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας και ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκης, είναι δεδηλωμένοι άθεοι. 

Είναι λοιπόν κατά Θεόν σοφή η αναφορά του Σεβασμιωτάτου Γόρτυνος για το δημοψήφισμα: «Ο καθένας ας κάνει τον σταυρό του και ας σκεφτεί ήρεμα τι θα ψηφίσει».

Γνωρίζω κάποιον Χριστιανό, ο οποίος κάθε φορά που θα ψηφίσει, το πρώτιστο που κάνει είναι το σταυρό του, επικαλούμενος τη βοήθεια του Θεού να τον φωτίσει, τι είναι το καλύτερο για την πατρίδα. Φυσικά κάτι που δεν αναιρεί τη θεία επίκληση είναι ότι απορίπτει εκ των προτέρων αυτούς που γνωρίζει τόσο την  αντιεκκλησιαστική, όσο και την αντεθνική στάση των, κατά τη συμβουλή του Αγίου Παϊσίου: «Να ψηφίσετε όποιον βλέπετε ότι είναι καλύτερος, όποιον αγαπά πιο πολύ τον Θεόν και την πατρίδα, αυτόν να ψηφίσετε»*

Η κατακλείδα του λόγου του Σεβασμιωτάτου Γόρτυνος, «Ω Παναγία Δέσποινα, Υπέρμαχε Στρατηγέ μας, βάλε το παντοδύναμό Σου Χέρι και σώσε την Πατρίδα μας Ελλάδα, που σε αγαπάει  πολύ και σου έκτισε τόσε Εκκλησιές και Μοναστήρια τη Χάρη Σου», δεν αφήνει περιθώρια σχολιασμών, αλλά προκαλεί και την αβίαστη δοξολογία που στη δίνη των τόσων απόψεων, δόθηκε τούτη η Ορθόδοξη παρέμβαση.

*(Από το βιβλίο ‘’Μαρτυρίες προσκυνητών Γέροντας Παΐσιος ο Αγιορείτης" 1924-1994  Α΄ Έκδοση).

No comments:

Post a Comment