Wednesday, July 15, 2015

Η ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΒΑΤΕΙ ΕΝΩ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΑΛΥΤΑ



Η ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΒΑΤΕΙ ΕΝΩ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΑΛΥΤΑ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Η Πανορθόδοξη Σύνοδος καρκινοβατεί. Πολλοί πιστεύουν ότι δεν θα συγκληθεί τελικά ενώ όλοι συμφωνούν ότι ακόμη και αν πραγματοποιηθεί θα παράγει αμελητέο ή και προβληματικό αποτέλεσμα.

Η αρχή της ομοφωνίας που θεσμοθέτησε η Σύναξη των Προκαθημένων οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην ακύρωση κάθε δυνατότητας παραγωγής ουσιαστικού έργου.

Ενώ λοιπόν είναι προβληματική η σύγκληση της συνόδου και ακόμη πιο προβληματική η παραγωγή ουσιαστικού έργου από αυτήν ταυτόχρονα χρονίζουν πολλά και σοβαρά προβλήματα τα οποία ζητούν επιτακτικά τη λύση τους.

Ο Παναγιότατος πρέπει να προβληματιστεί σοβαρά. Αξίζει τον κόπο να εμμένει στη σύγκληση μιας συνόδου η οποία δεν θα παράγει ουσιαστικό έργο και δεν θα λύσει τα υφιστάμενα προβλήματα;

Πιστεύουμε πως όχι.

Επομένως τι μπορεί να γίνει με τα πολλά προβλήματα που παραμένουν άλυτα;

Έχουμε την άποψη ότι η αντιμετώπιση του κάθε προβλήματος ξεχωριστά με συνόδους που θα συγκαλούνται στην Κωνσταντινούπολη ότι μπορεί να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Υπάρχουν πολλά προβλήματα που αναμένουν λύση. Αναφέρουμε δειγματοληπτικά ορισμένα από αυτά: Οικουμενισμός. Συμπροσευχές με αιρετικούς και αλλόθρησκους. Η Η΄και Θ΄Οικουμενικές σύνοδοι. Η διένεξη των Πατριαρχείων Ιεροσολύμων και Αντιοχείας για τη δικαιοδοσία του Κατάρ. Το σχίσμα στην Εκκλησία της Τσεχίας και Σλοβακίας. Κωλύματα γάμου. Η Αυτοκεφαλία της OCA. Η αυτονομία της Εκκλησίας της Κίνας. Η αυτονομία της Εκκλησίας της Ιαπωνίας. Χορήγηση αυτοκεφαλίας και αυτονομίας. Τα δίπτυχα της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η δικαιοδοσία στη Διασπορά. Θέματα βιοηθικής. Οι διατάξεις για τη νηστεία. Η παρουσία περισσοτέρων του ενός επισκόπων στην ιδία πόλη, οι οποίοι μάλιστα ορισμένες φορές φέρουν τον ίδιο τίτλο παρά τη ρητή περί του αντιθέτου πρόνοια των Ιερών Κανόνων. Πασχάλιο. Ημερολόγιο. Η εισδοχή προσήλυτων από τον Παπισμό και τις άλλες αιρέσεις στην Ορθοδοξία, οι οποίοι άλλοτε βαφτίζονται, άλλοτε χρίονται και άλλοτε γίνονται δεκτοί χωρίς να γίνεται έστω και χρίσμα στην Ορθοδοξία. Μεικτοί γάμοι. Δεύτερος γάμος κληρικών. Ομοιομορφία στη λατρεία. Ευθανασία. Καύση νεκρών. Το σχίσμα των Σκοπίων. Η αυτονομία της Εκκλησίας της Εσθονίας κτλ..

Όλα αυτά και πολλά άλλα προβλήματα μπορεί και πρέπει να λυθούν με συνόδους -και όχι συνάξεις- των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών που θα συνέρχονται στην Κωνσταντινούπολη και θα βρίσκουν τη λύση τους με την αρχή της πλειοψηφίας και όχι της ομοφωνίας με την οποία σχεδόν κανένα πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί.

Η ταπεινή μας άποψη είναι ότι ο Παναγιότατος πρέπει να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση και όχι στη σύγκληση Πανορθόδοξης Συνόδου η πορεία της οποίας είναι ναρκοθετημένη από τον εθνοφυλετισμό και τον ανταγωνισμό των Θρόνων για τα πρωτεία.

No comments:

Post a Comment