Monday, July 13, 2015

Η ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΠΑΤΕΡΙΚΗ ΒΑΣΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ π. ΙΩΣΗΦ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΝΟΥ, ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ



Η ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΠΑΤΕΡΙΚΗ ΒΑΣΗ  ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ π. ΙΩΣΗΦ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΝΟΥ, ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

«Πρέπει να θέτωμεν φυλακήν τω στόματι ημών όταν ομιλούμεν περί των μυστηρίων του Χριστού» Άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς

Του θεολόγου κ. Β. Χαραλάμπους
======

Στην ιστοσελίδα Vatopedi.gr, υπάρχει αναρτημένο βίντεο με ομιλία του π. Ιωσήφ Βατοπαιδινού, που έγινε στο Συνοδικό της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου για τα Χριστούγεννα. 

Το απομαγνητοφωνημένο μέρος από το βίντεο που αναφέρεται στη Γέννηση του Χριστού έχει ως εξής:  «… Τότε βρήκαν μια μικρή σπηλιά κάπου εκεί δίπλα, που ήταν για τα ζώα μέσα και μπήκαν σ’ αυτήν μέσα κι όταν εκυείτο στο σπήλαιον καθήμενη εκεί, ήρθεν η ώρα του τοκετού, χωρίς να αισθανθεί, χωρίς να καταλάβει τίποτε, αυτομάτως όπως εκαθόταν βλέπει …στην αγκαλιά της το βρέφος χωρίς να αισθανθεί τους τρόπους του τοκετού, διότι το αειπάρθενον δεν θα ήταν ύστερα. Όπως εκάθητο εκεί μέσα, αυτομάτως βρίσκεται στην αγκαλιά της το βρέφος και επειδή ήξερε αυτή, το περίμενε, είχε μαζί μερικά κουρελάκια, τα σπάργανα και το τύλιξε…». 

Χωρίς καμιά προηγούμενη Πατερική βάση, έγινε η αναφορά ότι «εκεί που καθόταν η Παναγία βρέθηκε ο Χριστός αυτομάτως στην αγκαλιά της». Θεωρώ ότι είναι φρόνιμο το βίντεο αυτό να αποσυρθεί από το διαδίκτυο, καθότι ακούονται πράγματα ξένα προς την Πατερική μας Παράδοση. 

Ας αρκεσθούμε στον πλούτο, τόσο των Πατερικών  Λόγων, όσο και της Υμνολογίας της Εκκλησίας μας. Μυστήριον ξένον ορώ και παράδοξον», «Σήμερον ο ων τίκτεται», «Η Παρθένος σήμερον, τον προαιώνιον Λόγον, εν σπηλαίω έρχεται αποτεκείν απορρήτως», «ότι ετέχθη ημίν σήμερον Σωτήρ»). 

Αρκεί η περιγραφή του Ευαγγελιστού Λουκά, «Εγένετο δε εν τω είναι αυτούς εκεί, επλήσθησαν αι ημέραι του τεκείν αυτήν και έτεκεν τον υιόν αυτής τον πρωτότοκον και εσπαργάνωσεν αυτόν και ανέκλινεν αυτόν εν τη φάτνη, διότι ουκ ην αυτοίς τόπος εν τω καταλύματι».

Τα λόγια του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού «μη μεταίροντες όρια αιώνια, μηδέ υπερβαίνοντες την Θείαν Παράδοσιν…», ας είναι κανών ακριβείας για τόσο σοβαρά θέματα, δια να μπορέσουμε αληθώς να ψάλλουμε, «σώσον με θεολογούντα σε».

Χαρακτηριστικά επίσης  είναι τα λόγια του Μητροπολίτου Αθανασίου Γέφτιτς, τα οποία μπορούμε να τα δανειστούμε για το αναφερόμενον θέμα, «από τον πνευματικόν πατέρα μου (Άγιο Ιουστίνο Πόποβιτς) παρέλαβον ότι πρέπει να θέτωμεν φυλακήν τω στόματι ημών όταν ομιλούμεν περί των μυστηρίων του Χριστού». 

Είναι σωστό να γίνει προβληματισμός για απόσυρσή του. Κι αν τούτο προσκρούει σε αντίθετη γνώμη, ας ζητηθεί συμβουλή από εγκρίτους Δογματολόγους, καθότι πρέπει να αποφεύγονται περιγραφές, χωρίς καμιά Πατερική βάση. 

No comments:

Post a Comment