Monday, July 27, 2015

ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΓΙΟΓΚΑ - Η ΠΛΑΝΗ ΤΗΣ «ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗΣ» ΑΘΕΪΑΣ



ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΓΙΟΓΚΑ - Η ΠΛΑΝΗ ΤΗΣ «ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗΣ» ΑΘΕΪΑΣ

«Νουν καθαρίσαι μόνον του Αγίου Πνεύματος εστίν» - Άγιος Διάδοχος Φωτικής

Του θεολόγου κ. Β. Χαραλάμπους
=====

Κέντρα ολιστικής ιατρικής ανακοινώνουν την οργάνωση την οργάνωση μαθημάτων γιόγκα και άλλων παραφυάδων της πλάνης αυτής, όπως ολιστική γιόγκα, σατυανάντα γιόγκα, ολιστική θεραπευτική hatha γιόγκα κλπ. Στις μέρες μας σε κέντρα ολιστικής ιατρικής προσφέρεται ακόμα και γιόγκα για παιδιά.

Η ονομασία γιόγκα έλκει την καταγωγή της από τη σανσκρητική λέξη yuj που σημαίνει ένωση. Στην τεχνική της πλάνης αυτής ομιλούν για εναρμόνιση σώματος και πνεύματος, με τελικό σκοπό τη πλάνη του διαλογισμού. Ως γνωστό οι Νεοεποχίτικες αυτές πλάνες είναι απότοκες προγενεστέρων ινδουϊστικών πλανών. Το αλληλένδετο της γιόγκα με τον ινδουϊσμό, το ομολογούν πολλοί ψευδοδιδάσκαλοι της πλάνης αυτής.

Η υποσχόμενη ‘’νοητική’’ ηρεμία χωρίς Θεό, γαλήνη χωρίς Θεό, ψυχική ισορροπία χωρίς Θεό κλπ, έχει ως επακόλουθο να λησμονήσει, ο ασχολούμενος με την ολιστική πλάνη γιόγκα, τον δοτήρα της πραγματικής ειρήνης Κύριο ημών Ιησού Χριστό. «Ωσανεί νεφέλαι τινές ζοφώδεις» κατά τη φράση του Αγίου Διαδόχου Φωτικής, σκοτίζουν το νου του ανθρώπου, κατακρατώντας τον στις  ψευδαισθήσεις της πλάνης αυτής.

«Δει ουν δια πάντων πλέον δε τη ειρήνη της ψυχής αναπαύειν το Πνεύμα το Άγιον ίνα τον λύχνον της γνώσεως έχωμεν δια παντός παρ’ εαυτοίς φαίνοντα» λέγει ο Άγιος Διάδοχος Φωτικής.

Υπόσχονται στα Νεοεποχίτικα ολιστικά αυτά κέντρα, ότι μέσω της γιόγκα θα βοηθηθεί ο άνθρωπος ‘’να ενεργοποιήσει το δυναμικό του νου και της δημιουργικότητάς του’’. Γιόγκα σύμφωνα με ορισμούς ψευδοδισκάλων της πλάνης αυτής είναι «ο έλεγχος των νοητκών διακυμάνσεων». «Νουν καθαρίσαι μόνον του Αγίου Πνεύματος εστίν» λέγει ο Άγιος Διάδοχος Φωτικής.

Ιδού πως ο Άγιος Διάδοχος Φωτικής, ομιλεί για την ένθεη κατάσταση του νου: «Τότε δη και τας οικείας ο νους διαρρυθμίζει πλάστιγγας ως εν καθαρωτάτω κριτηρίω τη εαυτού διανοία εμπαρών». Ο άνθρωπος δηλαδή ελεύθερος από τα πάθη του, ανακρίνει με καθαρότητα τους λογισμούς του και όχι ο ψεύτικος «έλεγχος των νοητκών διακυμάνσεων» που κατεργάζεται η πλάνη της γιόγκα.

Όλα τα υποσχόμενα από την ολιστική γιόγκα, με τις ‘’θεοποιημένες’’ ανθρώπινες δυνάμεις, οδηγούν τον ανυποψίαστο Χριστιανό στην ζοφώδη ψευδαίσθηση της ολιστικής πλάνης γιόγκα. Ισχυρίζονται ότι γίνεται μια ‘’μεταμόρφωση’’ στα κύτταρά των και ότι αποκτούν ξανά επαφή με τη φύση και το σύμπαν. Σε αυτή τη πλάνη ‘’θεοποιούνται’’ οι ανθρώπινες δυνάμεις και ‘’εξορίζεται’’ ο Θεός, ζώντας την επίγεια αυτή κόλαση. Ο Άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς αναφέρει ότι «η κόλασις του ανθρώπου  αρχίζει ήδη εδώ εις την γην, εάν ο άνθρωπος δεν ζη εν τω Λόγω εν τω Χριστώ».

Ένα επιχείρημα αυτών που προτείνουν την ολιστική γιόγκα είναι ότι βοηθά να ‘’εμβαθύνουν’’ στον διαλογισμό. Είναι ποτέ δυνατό να αγνοήσει ο Χριστιανός το ότι σε πάμπολλες πλάνες θα οδηγήσει η ενασχόληση με τη ‘‘μεταφυσική’’ αυτή αθεΐα; «Ίνα την μνήμην μετεωρίζοντες του νου» και «εις μετεωρισμούς ποικίλους σχηματιζόμενοι», κατά τις  φράσεις του Αγίου Διαδόχου Φωτικής, οδηγούν τον άνθρωπο μέσω της εναλλακτικής αυτής πλάνης στον ολιστικό ζόφο.

Πόσοι Χριστιανοί έχουν επισκεφθεί τέτοια κέντρα ολιστικής ιατρικής και δεν δοκίμασαν κατόπιν και την πλάνη της ολιστικής γιόγκα; Αν περιτρέξει κανείς στα διαφημιζόμενα από διάφορα Νεοεποχίτικα ιστολόγια, θα παρατηρήσει να συνδιαφημίζεται η Ολιστική Ιατρική με την ολιστική γιόγκα. Ομιλούν μάλιστα για γιόγκα στα πλαίσια ‘’ενοποιητικής ολιστικής θεραπείας’’.

(Με την ευκαιρία της αναφοράς στο θέμα τούτο, άξια επαίνου θα είναι και η απόσυρση της απαράδεκτης ‘’αντιπρότασης’’ της ολιστικής ιατρικής πλάνης από την Ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Μόρφου).

No comments:

Post a Comment