Thursday, July 16, 2015

Η ΕΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΙ Η ΑΡΓΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ



Η ΕΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΙ Η ΑΡΓΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Βουλγαριας εξέφρασε, με ανακοίνωσή της, την αντίθεσή της στην κατάργηση της αργίας της Κυριακής στη Χώρα. «Όλο και περισσότεροι εργοδότες στη Βουλγαρία ζητούν από το λαό να εργάζεται τις Κυριακές. Η ημέρα της Κυριακής, όπως εμφανέστατα δηλώνεται από το περιεχόμενο της λέξης, είναι μέρα αφιερωμένη στον Κύριο». 

Κρίνεται η κυριακάτικη εργασία «επιζήμια για την πνευματική ανάπτυξη του λαού. Πρέπει να παραμείνει αργία για να δίνεται η ευκαιρία στους Χριστιανούς να λατρεύουν το Θεό». Οι πιο πάνω επισημάνσεις, που είναι σωστές κι αληθινές στο σύνολό τους, δεν αφορούν μόνο τη Βουλγαρία. Οι εργοδότες δεν νοιάζονται για την πνευματική πρόοδο του λαού αλλά θέλουν να μην σταματάει η εργασία, ούτε για μια μέρα, για ν’ αυγατίζουν τα κέρδη τους. Όμως η Κυριακή, η ημέρα της αναστάσεως του Κυρίου, μας κτυπάει καμπανάκι για την αιώνιο ζωή, τον άλλο κόσμο που μας περιμένει, κατά τον Άγιο Νεόφυτο. Όποιος αντιβαίνει στο θέλημα του Θεού, ούτε στον κόσμο αυτό βλέπει προκοπή, ούτε στον άλλο Θεού πρόσωπο. «Εάν μη Κύριος οικοδομήσει οίκον εις μάτην εκοπίασαν οι οικοδομούντες» κατά τον ψαλμικό στίχο. Αν νομίζουμε ότι μαζεύοντας λεφτά την ημέρα του Κυρίου θα λύσουμε τα προβλήματά μας ματαιοπονούμε. 

Ξέρετε τι σημαίνει να δουλεύει κάποιος ή κάποια ολόκληρη τη βδομάδα και αντί να βρει μια μέρα να ξεκουραστεί, πνευματικά και σωματικά,να συνεχίζει να δουλεύει ασταμάτητα; Είναι χαρακτηριστική η στιχομυθία ανάμεσα στον Άγιο Παΐσιο και τους μαστόρους που ήθελαν να τελειώσουν μια στέγη δουλεύοντας την Κυριακή, γιατί φοβόντουσαν τη βροχή. Όταν ο Άγιος τους προέτρεψε να μη δουλέψουν Κυριακή κι αυτός εγγυάται ότι δεν θα βρέξει, τον άκουσαν. Διέκοψαν την έργασία τους, δεν έπεσε ούτε σταγόνα βροχής και συνέχισαν τη Δευτέρα. Αντί να θαυμάζουμε μόνο τα θαύματα του Αγίου Παϊσίου, ας ακούσουμε παράλληλα και τις προτροπές του.

No comments:

Post a Comment