Monday, July 6, 2015

ΑΝΑΜΕΝΟΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, ΣΤΗΝ ΕΤΟΙΜΑΖΟΜΕΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΜΒΛΩΣΕΙΣ



ΑΝΑΜΕΝΟΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, ΣΤΗΝ ΕΤΟΙΜΑΖΟΜΕΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ  ΑΜΒΛΩΣΕΙΣ

(Θα είναι φυσικά και μια ‘’έμμεση’’ ηχηρή απάντηση στην γενοκτόνο κακοδοξία του π. Ιωσήφ Βατοπαιδινού για τις εκτρώσεις)

Του θεολόγου κ. Β. Χαραλάμπους
=====

Δυστυχώς οι πληροφορίες ότι ετοιμάζεται νομοσχέδιο από βουλευτές, για συζήτηση στην Κυπριακή Βουλή, για να επιτρέπεται η έκτρωση πριν τον τρίτο μήνα της κύησης, αληθεύουν.  

Το ολίσθημα που προηγήθηκε από την  Κυπριακή Βουλή, για το σύμφωνο συμβίωσης ομοφυλοφίλων, παρά το γεγονός ότι περιήλθε εις γνώση των βουλευτών η θέση της Εκκλησίας, καταδεικνύει ότι θέμα τούτο θα έχει δυστυχώς την ανάλογη τροπή.

Δεν είναι πρωτόγνωρο βουλευτές να προβαίνουν σε νομοθετήματα που αντιβαίνουν στη διδασκαλία της Εκκλησίας μας. Η Εκκλησία μας για μια ακόμη φορά πιθανό να αγνοηθεί και θα συνεχίσει να αγνοείται από αυτούς που προσμετρούν πάνω από τις αξίες της Πίστης μας το τι λέει η Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Η Εκκλησία μας εφόσον πιστεύει ότι «άμα το σώμα και η ψυχή», όπως λέγει Άγιος Γρηγόριος Νύσσης, θεωρεί ως φόνο την άμβλωση σε οποιοδήποτε χρονικό σημείο. «Την ψυχήν ούτε γαρ προυφίσταται του σώματος, ούτε μεθυφίσταται. Αλλ’ άμα τη τούτου γενέσει κτίζεται και αυτή» λέγει Άγιος Ιωάννης ο  Σιναΐτης (Κλίμαξ, Λόγος Κστ΄).

O Άγιος Γρηγόριος Νύσσης στο σύγγραμμά του «Εξήγησις του Άσματος των Ασμάτων», Λόγος Ζ΄.  Σαφώς δεν προηγείται το σώμα της ψυχής, αλλ’ η ψυχή γίνεται «ομοχρόνως» με το σώμα. 

"Ούτε γαρ σώμα προ της ψυχής αφίστατο, ούτε ψυχή προ του σώματος» αναφέρει ο Άγιος Αναστάσιος ο Σιναΐτης, P.G. 89,724. «Η μέντοι ψυχή συνέχουσα το σώμα, ω και συνεκτίσθη, πανταχού του σώματος εστίν…» λέγει ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς στα Εκατόν Πεντήκοντα Κεφάλαια (Συγγράμματα Τόμος Ε΄)

Αναμένομε από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κύπρου ανάλογη στάση με εκείνη για το σύμφωνο συμβίωσης ομοφυλοφίλων, η οποία με σχετική εγκύκλιό της που αναγνώστηκε στους Ιερούς Ναούς της Κύπρου, την Κυριακή 5 Ιουλίου 2015, καταδίκασε το μεγάλο αυτό ατόπημα. 

Θα είναι και μια ευκαιρία να δοθεί, έστω και με έμμεσο τρόπο, από το σύνολο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Κύπρου, απάντηση στην εγκληματική και γενοκτόνο κακοδοξία του π. Ιωσήφ Βατοπαιδινού για τις εκτρώσεις.

Πιθανόν κάποιοι θα ήθελαν να χρησιμοποιηθεί ‘’ήπια’’ γλώσσα, ως απλά να είναι ένα λάθος, μήπως και ο χαρακτηρισμός της ως εγκληματικής κακοδοξίας, μειώσει και τον διδάξαντα αυτήν π. Ιωσήφ Βατοπαιδινό, αλλ’ όμως η αλήθεια δεν επιτρέπει προσωποληψίες.

No comments:

Post a Comment