Monday, July 27, 2015

Ο ΟΣΙΟΣ ΠΑΙΣΙΟΣ Ο ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΑ ΑΓΙΟΛΟΓΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ



Ο ΟΣΙΟΣ ΠΑΙΣΙΟΣ Ο ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΑ ΑΓΙΟΛΟΓΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Η αγιοκατάταξη του Οσίου Παισίου του Αγιορείτη αποτελεί ήδη σταθμό στα αγιολογικά χρονικά της Εκκλησίας μας παρόλον ότι δεν έχει περάσει παρά ελάχιστο χρονικό διάστημα από τη διακήρυξη της αγιότητάς του. Ένας πολύ μεγάλος αριθμός μοναχών και μοναζουσών παίρνουν το όνομα Παίσιος και Παισία ενώ ο τάφος του στη Σουρωτή έχει καταστεί όχι μόνον Πανελλήνιο αλλά Πανορθόδοξο προσκύνημα στο οποίο σπεύδουν ακόμη και Πρωθιεράρχες Ορθοδόξων Εκκλησιών ενώ χιλιάδες λαού προσκυνούν καθημερινά τον Άγιο του Θεού. Τρεις Ορθόδοξες Εκκλησίες, επίσης, έχουν ακολουθήσει το παράδειγμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και προέβησαν στην αγιοκατάταξή του.

Η Εκκλησία μας αγιοκατάταξε πολλούς Αγίους τα τελευταία εκατό χρόνια (Άγιος Σάββας της Καλύμνου, Άγιος Άνθιμος της Χίου, Άγιος Αρσένιος Καππαδόκης, Αγία Μεθοδία της Κιμώλου, Όσιος Σιλουανός του Άθω, Αγία Σοφία της Κλεισούρας, Άγιος Γεώργιος Καρσλίδης, Όσιος Φιλούμενος ο Νεομάρτυς, κτλ.. Αλλά μόνον η μορφή του Αγίου Νεκταρίου απετέλεσε πραγματικό σταθμό στα αγιολογικά χρονικά και απέκτησε πανορθόδοξη αίγλη. Ναοί και μοναστήρια χτίστηκαν προς τιμήν του Αγίου Νεκταρίου σε όλες τις ηπείρους, χιλιάδες άνθρωποι και πολλοί μοναχοί και μοναχές πήραν και παίρνουν το όνομά του.

Πολλοί επίσης οι διακηρυχθέντες άγιοι στη Ρωσία αλλά τους τελευταίους αιώνες μόνο οι Σεραφείμ του Σάρωφ, Ιωάννης της Κροστάνδης και Λουκάς της Κριμαίας απέκτησαν πανορθόδοξη αίγλη.

Το ίδιο συνέβηκε στην Εκκλησία της Σερβίας με τη διακήρυξη της αγιότητας του Αχριδών Νικολάου (Βελιμίροβιτς) και του μεγάλου αντι-οικουμενιστή Αγίου Αρχιμανδρίτη Ιουστίνου (Πόποβιτς), οι οποίοι υπερκέρασαν τη φήμη της αγιότητας κάθε άλλου Σέρβου Αγίου και απέκτησαν πανορθόδοξη φήμη ελάχιστα χρόνια μετά την κοίμησή τους.

Ο Άγιος Νεκτάριος κατέστη ο Άγιος που τιμήθηκε περισσότερο από κάθε άλλο Άγιο τον 20ό αιώνα γι’ αυτό και απεκλήθη “ο Άγιος του αιώνα μας”. Αν και είναι νωρίς για να μιλήσει κάποιος χωρίς επιφύλαξη όλα δείχνουν ότι ο Όσιος Παίσιος ο Αγιορείτης θα τιμηθεί περισσότερο από κάθε άλλο Άγιο τον 21ο αιώνα.

No comments:

Post a Comment